Izvor: Kurir.rs
05.06.2023 u 13:55
0

AMERIČKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK INCIDENTA: Kineski razarač seče put američkom brodu u Tajvanskom moreuzu (VIDEO)

Na snimku, objavljenom u ponedeljak, vidi se kako kineski brod preseca tok američkog, a zatim se ispravlja kako bi krenuo da plovi u paralelnom pravcu.

Američka vojska objavila je video snimak incidenta u Tajvanskom moreuzu, u kom se vidi kako je brod kineske mornarice oštro presekao put američkom razaraču, primoravajući ga da uspori kako bi izbegao sudar.

ČEKAJU NAREĐENJE: KINESKA VOJSKA SE GRUPISALA KOD TAJVANA

Incident se dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit „slobode plovidbe“ kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine.

Tokom prolaska, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je USS Chung-Hoon na njegovoj levoj strani, a zatim je skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi. Američki razarač je držao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova „da bi izbegao sudar“, saopštila je vojska.

Indo-pacifička komanda saopštila je da su te akcije prekršile pomorska pravila bezbednog prolaza u međunarodnim vodama.

Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati koja je plovila iza američkog razarača.

SAD su nedavno optužile Kinu da je takođe izvela „nepotrebno agresivan manevar“ u vazduhu, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 krajem prošlog meseca preleteo direktno ispred nosa američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter