Izvor: kurir.rs
25.12.2023 u 07:38
0

KINEZI ĆE PREVARITI AMERIČKU ODBRANU: „Zlatni veo“ za zamaskiranje projektila

Kineski naučnici tvrde da su izumeli "zlatni veo" koji može da zamaskira nuklearne projektile u putničke letelice.

Zastrašujuća tehnologija osmišljena je da prevari američku odbranu i prema navodima naučnika može da promeni lice rata. Kineski mediji navode da će takozvani zlatni veo efikasno sakriti smrtonosne projektile na radaru dok budu leteli prema protivničkim snagama.

Najnovije kinesko oružje razvio je tim naučnika na čelu sa Zong Jali koja je vanredna profesorka na Severozapadnom politehničkom univerzitetu. Zong i njene kolege otkrile su da je „zlatni veo“ sastavljen od finih pozlaćenih metalnih niti utkanih u složenu geometriju.

„ON JE PRAVI MUŠKARAC“: Tenkista oduševio Putina, evo i zašto

Izum je dizajniran da prevari sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane i ima potencijal da promene celokupnu dinamiku sukoba. Tehnologija će takođe skratiti vreme odgovora za vojne komandante. Taj ključni faktor verovatno će igrati glavnu ulogu u uticanju na ishod sukoba.

Zong je rekla da tehnologija takođe može da značajno pojača radar leteće mete sa manje od jednog na više od 30 decibela po kvadratnom metru. Novo oružje će projektilima pružiti istu nivo radarskog odraza kao i veliki komercijalni avioni poput Boinga 737 ili Erbasa A320 kada se posmatraju iz određenih uglova.

Nova kineska tehnologija takođe će imati fleksibilnost bez premca tako da će projektili ili letelice moći da se neprimetno prebacuju ​​između vidljivog i skrivenog načina rada tokom leta. Operateri radara tako neće biti svesni šta dolazi.

– Elektronsko ratovanje postalo je složenije nego ikad. Nova oprema i alati za elektronske protivmere ulaze u službu neviđenom brzinom i totalno menjaju lice rata – navodi Zong.

Naučnica je dodala da su za izradu korišćeni materijali lako dostupni u kineskom lancu industrijske proizvodnje.

Takozvani zlatni veo se smatra potpunom inverzijom stelt tehnologije.

Kina je nakon izveštaja SAD u kome se navodi mogućnost istovremenih ratova sa Moskvom i Pekingom, podsetimo, upozorila Vašington da se ne igra sa vatrom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter