Izvor:
10.03.2024 u 11:39
0

KOLIKO ĆE SAMO ONI INKASIRATI: BlackRock i JPMorgan će pomoći Ukrajini da pokrene banku za oporavak, POMINJU SE I ZAMRZNUTA ruska sredstva

Vodeće američke investicione kompanije, BlackRock i JPMorgan Chase, pomoći će Ukrajini da stvori Fond za razvoj Ukrajine – investicionu banku za ekonomski oporavak nakon rata.

Fond za razvoj će privući jeftine zajmove od drugih država, donatora i međunarodnih finansijskih institucija (MFI) u pristupu „mešovitog finansiranja“ koji se koristi i drugde, izvestio je FT 20. juna. Očekuje se da će to biti 5-10 puta. veći od privatnih investicija i iznose stotine milijardi dolara. Prioritet će imati sledeći sektori: infrastruktura, klima i poljoprivreda.

Biće različiti sektorski fondovi koje je fond identifikovao kao prioritetne za Ukrajinu. Cilj je maksimizirati učešće kapitala“, rekao je za FT Stefan Vajler, šef tržišta dužničkog kapitala JPMorgana za centralnu Evropu, Bliski istok i Afriku.

 

ZNA SE KADA PADA KIJEV: Rusi napreduju iz svih pravaca

Procene troškova rekonstrukcije uveliko variraju, ali Svetska banka, ukrajinska vlada, Evropska komisija i Ujedinjene nacije smatraju da će ukupan račun u martu dostići 411 milijardi dolara. Drugi su postavili cifru čak do 1 bilion dolara ako se uzmu u obzir svi ekonomski troškovi. Ukupna vrednost ukrajinske predratne ekonomije bila je oko 100 milijardi dolara.

„Toliko današnjih dugoročnih izazova najbolje se rešava kroz kombinovano finansiranje, a ovo je jedan. Potrebna su vam ova vozila da mobilišete kapital u velikom obimu“, rekao je potpredsednik BlackRock-a Filip Hildebrand, kako citira FT.

Kijevska vlada je u novembru angažovala konsultantsku granu BlackRock-a da utvrdi kako najbolje privući ogromnu količinu potrebnog kapitala, a zatim je takođe pozvala JPMorgan da se pridruži naporima u februaru zbog svog iskustva na tržištima duga.

Fond je još uvek u fazi planiranja i malo je verovatno da će biti pokrenut pre kraja rata. Međutim, ove nedelje će preliminarni razvoj događaja biti predstavljen na Londonskoj konferenciji o rekonstrukciji Ukrajine 21-22. juna.

Veličina fonda nije određena, ali izvori bliski razgovorima rekli su za FT da fond nastoji da prikupi jeftin kapital od vlada, donatora i međunarodnih finansijskih institucija i da ga iskoristi za privlačenje između pet i deset puta više privatnih investicija.

Očekuje se da će nadzorni odbor fonda uključivati međunarodne finansijske institucije, a profesionalci za investicije će obezbediti direktno upravljanje.

BlackRock i JPMorgan su ponudili da upravljaju fondom pro bono, iako će im rad dati uvid iznutra i rani pogled na moguće investicione projekte.

U ranim razgovorima sa potencijalnim investitorima iz privatnog i javnog sektora u fond otkrili su da oni ne samo da se ne obaziru na ratne rizike, već su zabrinuti i za korporativno upravljanje u zemlji, nedostatak transparentnosti i plitka tržišta kapitala.

Da bi prevazišli ove strahove, organizatori nameravaju da sastave odbor fonda sa visokim profilisanim međunarodnim investitorima i vladinim zvaničnicima, kao i da angažuju profesionalce za investicije da izvedu posao. Nadamo se da će se uspostaviti snažna struktura korporativnog upravljanja kako bi se ublažili strahovi investitora zbog nedostataka zemlje.

Ukrajina će se suočiti sa velikim izazovom u prikupljanju investicionog kapitala nakon konačnog okončanja rata, posebno ako se završi zamrznutim sukobom sa značajnim delovima ukrajinske teritorije koju su još uvek okupirale ruske snage i stalnom pretnjom obnavljanja neprijateljstava koja će predstavljati značajnu investiciju rizik za privatne investitore.

Sledeći sličnu logiku, Velika Britanija je ranije ovog meseca saopštila da će privući investicije razvijanjem šeme osiguranja od vojnih rizika kako bi ubedila kompanije za investicije, tehnologiju, energetiku i odbranu da podrže oporavak Ukrajine ulaganjima vrednim više milijardi dolara.

Takođe se ulažu napori da se lobira kod zemalja koje nisu direktno povezane sa Ukrajinom da pomognu u njenom oporavku. Velika Britanija pokušava da ubedi sve intimnije ruske saveznike Saudijsku Arabiju i Tursku da učestvuju na konferenciji o rekonstrukciji, verujući da će to biti diplomatska pobeda i poslati signal Moskvi.

Prema rečima ministra za rekonstrukciju Ukrajine Aleksandra Kubrakova, polovina finansiranja rekonstrukcije trebalo bi da bude pokrivena zaplenjenom imovinom iz Ruske Federacije. Partneri će finansirati još 25% kroz različite mehanizme, a još 25% će doći iz Ukrajine, rekao je Kubrakov ranije ovog meseca.

Kubrakov je napomenuo da direktna šteta na infrastrukturi Ukrajine od rata iznosi 130 do 140 milijardi dolara. Uzimajući u obzir direktnu štetu po infrastrukturu i ekonomiju i poslovanje uopšte, ova cifra je odavno premašila 300 milijardi dolara, dodao je Kubrakov.

Najkritičnija šteta u Ukrajini može da se obnovi za dve do tri godine ako se izdvoje neophodna sredstva, kaže Kubrakov. Vladin zvaničnik je dodao da „ako govorimo o ekonomiji uopšte, čim se obnovi logistika u zemlji i ne bude nestašice električne energije, onda će poslovna aktivnost dostići predratne pokazatelje za dve godine u rekonstrukcijskom bumu“.

EU i dalje radi na mehanizmu za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine. Kako je objasnio predstavnik Evropske komisije Kristijan Vigand, postoje dva različita elementa: privatna imovina države.

Prema zakonima EU lako je zamrznuti imovinu i učiniti je nedostupnom za upotrebu od strane vlasnika; međutim, tehnički imovina ostaje vlasništvo svog prvobitnog vlasnika. Zapleniti imovinu i preneti vlasništvo na nekog drugog, kao što su sudovi ili vlada, mnogo je teže. U slučaju pojedinaca, oduzimanje imovine moguće je samo nakon što je vlasnik osuđen za krivično djelo i kada se pokaže da je imovina rezultat nezakonite aktivnosti. U slučaju imovine u državnom vlasništvu, moguće ih je oduzeti samo ako su dve države objavile rat.

Iznos zamrznutih privatnih sredstava iznosi 24,1 milijardu evra. Trenutno su u toku razgovori sa državama članicama EU u vezi sa njihovom upotrebom za Ukrajinu.

„Ovaj rad će imati rezultat. Zato što je u pogledu krivičnih kazni sada moguća konfiskacija imovine kada se zaobiđu sankcije. Razgovori su u toku i nadamo se da će to biti odobreno vrlo brzo“, dodao je portparol EK.

Što se tiče državne imovine, imovina Ruske Federacije koja se trenutno drži u EU iznosi više od 200 milijardi evra, uglavnom imovina Ruske centralne banke.

Budući Evropski savet bi trebalo da razmotri koju opciju da izabere od onih koje je Evropska komisija predložila pre nekoliko meseci. „Lideri EU bi trebalo da odrede kako EU najbolje iskoristi akumuliranu kamatu od ove imovine“, primetio je Vigand, ističući činjenicu da EK još uvek nije razradila način da sama zapleni imovinu i još uvek govori samo o korišćenju kamate zarađene od ovih sredstava koje se generišu dok su zamrznute, čak je i to pravno upitno, kažu stručnjaci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter