Izvor: alo.rs
19.12.2023 u 13:28
0

KO KAŽE DA NEMAČKA PROPADA, ONI SE DIŽU POPUT FENIKSA: Ovaj gigant traži 20.000 radnika, sve pršti od befenita

Komercbanka traži 20.000 novih radnika i za stupanje u radni odnos nudi do 3.000 evra

Nemački finansijski gigant, nakon godina restrukturiranja i ukidanja hiljada radnih mesta, sada zapošljava nove radnike i to u velikom broju.

Direktorka ljudskih resursa Komercbanke navodi za nemačke medije da će kompaniji do 2034. godine biti potrebno nešto manje od 20.000 novih radnika.

– Biće vrlo teško da pronađemo dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada. Narednih desetak godina mnogi bejbibumeri koji sada rade u našoj banci otići će u penziju. Tome treba dodati i prirodnu fluktuaciju koja će se povećavati. Kako ne bismo smanjivali poslovanje, svake godine moramo da zaposlimo oko 2.000 novih radnika, otprilike polovinu njih u Nemačkoj, a drugu polovinu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lođ, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo da održimo planirani broj radnih mesta s punim radnim vremenom koji ostaje konstantan na oko 36.000 u celoj grupaciji – navodi direktorka ljudskih resursa Komercbanke.

HITNO TRAŽE RADNIKE

Komercbanka je od preuzimanja posrnule Drezner banke, usred finansijske krize 2008. godine, primarno bila usmerena na mere štednje i otpuštanje radnika. Glavni izvršni direktor banke Manfred Knof najavio je smanjenje 10.000 stalnih radnih mesta širom sveta kad je stupio na dužnost 2021. godine.

– Proteklih 15 godina karakterišu nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Drezner banke 2008. godine jedno restrukturiranje sledilo je drugo. Sada se krećemo u potpuno drugom smeru. Moramo da privučemo mnogo ljudi koji su na tržištu rada i to velikom brzinom – dodala je direktorka.

Automobilski gigant Folksvagen, međutim, planira da predstavi plan uštede do Božića i prinuđen je da donese tešku odluku o otpuštanju radnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter