Izvor: Tanjug
19.12.2023 u 13:22
0

PRIJATELJSKA PORUKA IZ KINE: Nikakva sila ne može da unese razdor između nas i Rusije

Nikakva sila ne može da unese razdor u rusko-kineski tandem, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Džan Hanuj sumirajući rezultate na kraju tekuće godine i uoči 28. redovnog sastanka šefova vlada dve zemlje.

On je podsetio da su Moskva i Peking za 75 godina od momenta uspostavljanja diplomatskih odnosa prešli težak put i obe strane su svesne da građenje dobrosusedskih, partnerskih odnosa odgovara interesima naroda dve države.

– U naše turbulentno vreme, u eri kolosalnih promena, što je svet nestabilniji, što zlobnici stvaraju više prepreka, što više izazova iskrsava, to će čvršće biti uzajamno poverenje Kine i Rusije, dublja njihova saradnja, jača njihova solidarnost – istakao je diplomata.

Ambasador je takođe izjavio da svet prolazi kroz ogromne promene „neviđene u poslednjih 100 godina, koje se odvijaju sve bržim i bržim tempom“.

Istovremeno, po njegovom mišljenju, sve jasnije se ispoljava tendencija „uspona Istoka i opadanja Zapada“, a istorija se ne može preokrenuti, uprkos željama nekih zemalja „koje se igraju Hladnog rata“ u nameri da sačuvaju svoju hegemoniju.

Diplomata je naglasio da Rusija i Kina u 2024. planiraju da primetno intenziviraju kontakte na svim nivoima.

Prema njegovim rečima, Peking namerava da proširi saradnju sa Moskvom u oblasti energetike duž celog proizvodnog lanca.

– Rusija i Kina trenutno aktivno razgovaraju o tehničkim i komercijalnim pitanjima povodom projekta gasovoda ‘Snaga Sibira 2’, a takođe razmatraju model saradnje – kazao je diplomata.

Hanuj je zaključio da je ovaj gasovod izuzetno važan za unapređivanje kinesko-ruske energetske saradnje.

Ambasador je još istakao da Rusija i Kina teže širokoj implementaciji sopstvenih digitalnih valuta i stvaraju za njih pravnu bazu.

Prethodno je ministar inostranih poslova Kine Vang Venbin izjavio da se kineska strana uzda u produbljivanje saradnje sa Moskvom tokom predstojeće posete premijera Rusije Mihaila Mišustina Kini 19-20. decembra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter