Izvor: Tanjug
17.05.2023 u 16:43
0

LAVROV PORUČIO: Rusija spremna da razmotri predloge o rešavanju ukrajinske krize

 Rusija je spremna da razmotri predloge afričkih i latinoameričkih zemalja o rešavanju tekuće ukrajinske krize, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom.

On je naveo da je beloruski ministar podsetio da su postojale i druge inicijative, kao što su inicijative brazilskog i južnoafričkog predsednika, naveo je Lavrov, prenosi TASS.

LAVROV JASAN: „Kriza u Ukrajini će se završiti kad SAD napuste sadašnje rukovodstvo u Kijevu“

LAVRO-U oba slučaja odgovorili smo na inicijative latinoameričkih i afričkih prijatelja da smo spremni da razmotrimo svaki njihov predlog koji je bio podstaknut iskrenom željom da pomognemo stabilizaciji svetskog poretka. Ali do sada, za razliku od naših suseda Kine, nismo videli nijedan dokument o tom pitanju bilo od Brazilaca ili Afrikanaca-dodao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je potvrdila spremnost da održava kontakte sa svim zainteresovanim stranama.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je u utorak ja da su se vlade Rusije i Ukrajine dogovorile da prime afričku delegaciju, čiji je cilj pronalaženje mirnog rešenja ukrajinskog sukoba.

On je dodao da je o toj mogućnosti razgovarao sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, koji su pristali da prime afričku delegaciju u Moskvi i Kijevu.

Mirovnu inicijativu razvijaju lideri Egipta, Zambije, Komorskih ostrva, Republike Kongo, Senegala, Ugande i Južne Afrike.

Ove zemlje sada pokušavaju da ubede generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, da podrže afričku inicijativu.

Ramafosa je naveo da je o tome već obavestio američkog predsednika Džoa Bajdena. Zvaničnici u Pretoriji kažu da su Vašington i London signalizirali svoju „opreznu podršku“ mirovnom planu.

On je takođe izrazio nadu da će uključene strane aktivno razgovarati o afričkoj inicijativi.

Kako podseća ruska agencija, glavne odredbe plana još nisu zvanično objavljene. Međutim, prema informacijama koje kruže u Pretoriji, dokument uključuje odredbu o trenutnom prekidu vatre i principe UN kao glavnu platformu za ukrajinski mirovni proces.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter