Izvor: Tanjug
19.01.2023 u 17:26
0

LAVROV ZAPRETIO IZ MINSKA Moskva će učiniti sve da bi promenila „kolonijalni“ stav zvaničnika EU i NATO o Rusiji!

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Minsku da Zapad koristi Ukrajinu da bi stvorio direktnu pretnju vitalnim interesima Rusije.

Lavrov je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem, istakao da je Zapad direktno ugrozio vitalne interese i Rusije i Belorusije, gurajući Kijev u sukob sa Moskvom. Lavrov je rekao da će Moskva učiniti sve da bi promenila, kako je naveo, „kolonijalni“ stav zvaničnika EU i NATO o Rusiji, koje je optužio da imaju za cilj da oslabe i poraze Moskvu, preneo je Rojters.

Komentari Lavrova došli su nakon što je danas i bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat, navodi britanska agencija. Specijalna posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) radila je u Ukrajini u korist Zapada, naveo je Lavrov, preneo je TASS. On je podsetio da je OEBS doneo odluku o formiranju Specijalne posmatračke misije koja je trebalo da nadgleda sprovođenje odredbi sporazuma iz Minska o prekidu vatre, povlačenju trupa i obnavljanju ekonomskih veza između Kijeva i Donbasa.

STIŽE POMOĆ OD EU: Zelenski i Mišel razgovarali o podršci Ukrajini

Lavrov je ukazao da je rad misije bio otvoreno pristrasan i da je imao za cilj da podrži verziju događaja koju su ukrajinske vlasti predstavljale javnosti, kao i da je u mnogim slučajevima misija uskratila informacije o stvarnoj situaciji.

Minski sporazum potpisan je 5. septembra 2014. godine u Minsku, a njime je predviđen prekid vatre u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine, a osim ruske i ukrajinske strane, dokument je potpisao i OEBS.

Zajedničke vazdušne vojne vežbe Rusije i Belorusije počele su u ponedeljak i trebalo bi da traju do 1. februara, koristeći sve beloruske vojne aerodrome. Ukrajina je više puta upozoravala na moguće napade sa teritorije Belorusije, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao prošle sedmice da ukrajinske snage moraju biti spremne na granici sa tom zemljom, preneo je Rojters.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter