Izvor: alo
03.04.2024 u 07:34
0

LUKAŠENKO UPUTIO OPASNO UPOZORENJE: Ako želite mir pripremite se za rat

Beloruska vojska započela je vojne vežbe 2. aprila u blizini svojih granica sa Poljskom i Litvanijom na zapadu i Ukrajinom na jugu, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje.

Belorusija redovno održava vojne vežbe, uključujući i blizu svojih granica sa Ukrajinom i EU, odnosno zemljama članicama unije koje su u NATO-u.

Vežbe, za koje je ministarstvo odbrane saopštilo da imaju za cilj da simuliraju odbrambene scenarije u slučaju primene vanrednog stanja, biće održane u zapadnoj Hrodnoj oblasti i južnoj Homeljskoj oblasti, severno od ukrajinske granice.

Dok su vežbe bile u toku, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da se Belorusija „sprema za rat“ iako zemlja ne želi da ratuje, preneo je državni medij Belta.

TAJVAN POGODIO NAJJAČI ZEMLJOTRES U POSLEDNJIH 25 GODINA: Ima poginulih

„Ako želite mir, pripremite se za rat“, rekao je Lukašenko i dodao da Belorusija „nema potrebe da nikome preti“.

Belorusija je poslednji put izvela vojne vežbe sredinom marta 2024. godine , održavši, kako je rekla, „sveobuhvatnu” proveru borbene gotovosti vojske.

Belorusija je blizak saveznik Moskve i pružila je široku podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu , odnosno dozvoljavajući ruskim trupama da pokrenu neuspešnu ofanzivu na Kijev sa svoje teritorije 2022. Uprkos tome, beloruska vojska nije direktno učestvovala u ruskom ratu.

Kao odgovor na agresivno držanje Belorusije, Letonija i Litvanija su se u januaru 2024. dogovorile da izgrade pojačanu odbranu granice .

Poljska je takođe u novembru 2023. rekla da će rasporediti tenkovski bataljon na beloruskoj granici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter