Izvor: Tanjug
27.01.2024 u 04:39
0

SIJARTO PRIZNAO: Mađarska podržava zemlju u kojoj bukti KRVAVI RAT

Mađarska vlada stoji uz Izrael i „zaista želimo da vidimo da Evropa ustaje i priznaje pravo Izraela da se zaštiti“, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za Džerusalem post.

– Nažalost, moje iskustvo je da kada se o pitanju ovog sukoba raspravlja u međunarodnoj političkoj areni, ljudi su nekako zaboravili kako je počeo – rekao je Sijarto.

On je napomenuo da je prošlo skoro četiri meseca od početka rata u Gazi, što je „dug vremenski period, ali, kako je naveo „ne bi trebalo da bude dovoljno dugo da svi zaboravimo“masakr  Hamasa 7. oktobra“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Mađarska vojnu kampanju izraelske vojske protiv Hamasa smatra „antiterorističkom operacijom“, čiji je uspeh u interesu ne samo Izraela, već celog sveta, tako da se takav napad ne ponovi nigde u svetu, prenosi MTI.

Mađarska je stoga jedna od zemalja koje su uložile prigovor na podnesak Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde u Hagu (MSP), u kojem se Izrael optužuje za genocid u Pojasu Gaze, rekao je Sijarto.

ORBAN ZABADA NOŽ U LEĐA NATO-U? Ovakva napetost se ne rađa

Dodao je da je optužba za genocid „besmislica“, dodajući da je Mađarska stala uz Izrael protiv svake „neuravnotežene i nepravedne“ međunarodne akcije. Sijarto je istakao da je razgovarao sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom, kao i katarskim diplomatama u interesu obezbeđivanja oslobađanja talaca.

– Mislim da nije samo politička već i moralna obaveza cele međunarodne zajednice da izvrši  pritisak na Hamas da oslobodi sve taoce, bezuslovno i odmah – rekao je on.

Sijarto je istakao da je Mađarska među zemljama koje se protive predlogu rešenja izraelsko-palestinskog sukoba visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

– Veze EU i Izraela ne bi trebalo da zavise od rešenja dve države – rekao je mađarski ministar i dodao da je Izrael samo jedna strana u sukobu koji ne može sama da reši.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter