Izvor: Tanjug
26.10.2022 u 18:33
0

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto jasan: „Svako ko ima ikakvog razuma danas može da vidi da bez nuklearne energije neće biti energetske bezbednosti!“

Najbolja šansa za prevazilaženje energetske krize je korišćenje nuklearne energije, rekao je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Sijarto ističe da će u tom smislu najviše pomoći preko potrebna nadogradnja nuklearne elektrane Paks koja bi u tom slučaju povećala svoje performanse sa sadašnjih 2.000 MW na 4.400 MW, prenosi MTI.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodao je da je nadogradnja “istinski međunarodni projekat, sa ruskim Rosatomom na čelu i dobavljačima kao što su američki Dženeral elektrik, francuski Framatom i nemački Simens“.

„Kao rezultat toga, investicija Paks neće biti ograničena ni na koji način“, rekao je on.

On je govoreći uoči ministarskog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, rekao da će zemlje koje su u mogućnosti da generišu energiju koju troše, u najboljoj poziciji za prevazilaženje energetske krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine i “propalim sankcijama“.

SAD UVELE SANKCIJE MOLDAVCIMA: Ponašaju se kao instrumenti ruske globalne kampanje uticaja!

„Sektor nuklearne energije može ostati relativno izuzet od preterano ideoloških, emotivnih debata i taj sektor je netaknuti deo saradnje „Istok-Zapad““, nagllasio je Sijarto.

On ističe da se Mađarska borila da eliminiše „diskriminaciju“ nuklearne energije u EU poslednjih godina.

„Nuklearna energija je jeftina, bezbedna i ekološki prihvatljiva, a očekujem se da će dva nova bloka u Paksu sprečiti emisiju 17 miliona tona ugljen-dioksida svake godine“, rekao je on i naglasio da „svako ko ima ikakvog razuma danas može da vidi da bez nuklearne energije neće biti energetske bezbednosti, niti pristupačnih cena u Evropi“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter