Izvor: Happy BSC
31.03.2022 u 15:01
0

MARIUPOLJ: Zašto je ovaj lučki grad toliko strateški važan za Rusiju?

Mariupolj je najveći ukrajinski grad na Azovskom moru, koji je sa Crnim morem povezan uskim Kerčkim moreuzom. Grad je dobio ime po Mariji Fjodorovnoj, ženi ruskog cara Aleksandra III i nalazi se oko 70 km od granice sa Rusijom. 

Takođe je nekoliko kilometara od teritorija istočne Ukrajine koje kontrolišu separatisti koje podržava Rusija i koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga od 2014. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zauzimanje Mariupolja moglo bi omogućiti Rusiji da stvori kopneni most između dve separatističke, samoproglašene narodne republike u Donbasu i regiona Krim koji je Rusija zauzela i anektirala 2014. godine, a takođe bi dalo Rusiji kontrolu nad ukrajinskom obalom na Azovskom moru. Ruske snage su već zauzele crnomorsku luku Herson na oko 380 km od Mariupolja, a Rusija kontroliše crnomorske luke na Krimu.

EKONOMSKA ULOGA 

Mariupolj ima važnu ulogu za privredu Ukrajine jer se luka koristi za izvoz gvožđa, čelika, žitarica i teške mašinerije, što je značajan izvor prihoda za ukrajinsku vladu. 

Visoki zvaničnik industrije rekao je 21. marta da se Ukrajina suočava sa mogućim gubitkom prihoda od žitarica od 6 milijardi dolara zbog ruske blokade luka uključujući Mariupolj. 

Mariupolj je takođe dom železare i čelika i ima dublje pristanište od drugih ukrajinskih luka u regionu, čija bi kontrola mogla pomoći Rusiji da brže i lakše otpremi opremu, robu i osoblje između Rusije, Donbasa i Krima.

DAVID I GOLIJAT 

Mariupolj je postao simbol ukrajinskog otpora, sa herojima koji se bore u neravnopravnoj bici sličnoj biblijskoj borbi između Davida i Golijata. 

Mariupolj je prvi veliki ukrajinski grad koji je pao od ruskih osvajača.

Jedan od deklarisanih ciljeva Putinove „specijalne operacije“ je „denacifikacija“ Ukrajine. Zapadni lideri kažu da je to bio neosnovan izgovor za neopravdani rat, ali bi Putin verovatno smatrao poraz bataljona Azov, ili hvatanje njegovih boraca, kao prekretnicu. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter