Izvor: Dojče vele
06.03.2024 u 13:53
0

MOŽE BITI SAMO JEDAN: Pet pouka američkog SUPERUTORKA – najviše razloga za brigu ima Bajden

Bio je to najvažniji dan američkih predizbora: u 15 saveznih država birači su odlučivali ko će biti predsednički kandidat na izborima 5. novembra. Moglo se očekivati da neće biti velikih iznenađenja.

Džo Bajden i Donald Tramp su znali da će sigurno da pobede zbog nedostatka jakih suparnika. Ali, i oni su naučili nešto o svojim slabostima.
Bivši američki predsednik koji ponovo želi da se kandiduje za Republikance uverljivo je pobedio u 14 od 15 saveznih država. Nije samo u Vermontu, što bi toj maloj saveznoj državi moglo da se osveti. Tramp je sada osetno povećao svoju prednost. Nijedan drugi kandidat nije tokom proteklih decenija tako dominirao na predizborima, kažu politički analitičari. Tramp je u Kaliforniji, Teksasu, Oklahomi, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini pobedio s prednošću od 50 odsto ispred suparnice Niki Hejli. Analitičari tvrde da je posebno mobilisao ljude bez visokoškolskog obrazovanja.

Ali, jasno je da ima na stotine hiljada republikanskih pristalica koji ne žele da ga vide na izbornom listiću. Jasno je takođe da on bez te grupe ne može da pobedi na izborima 5. novembra. Donald Tramp u izbornoj noći nije pokušao da pridobije te birače, nije im se direktno obraćao. U pobedničkom govoru nijednom jedinom rečju nije spomenuo Niki Hejli, nego je opisivao Sjedinjene Države kao „zemlju Trećeg sveta“ koja ne može da kontroliše svoje granice. Izgleda da njegova izborna strategija ostaje podsticanje straha od imigracije i kriminala.Džo Bajden je, istina, izgubio u Američkoj Samoi sa 40 prema 51 glasu protiv preduzetnika Džejson Palmera. Sad mu nedostaje šest delegatskih glasova iz tog američkog područja u južnom Pacifiku. Ali, to Bajden može da podnese, jer on je pobedio u drugim saveznim državama s još većom prednošću nego Tramp. Njegovi protivkandidati, Merijen Vilijamson i Din Filips su ostali znatno ispod deset odsto glasova.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter