Izvor: telegraf.rs
01.12.2023 u 21:49
0

NA POMOLU NOVI RAT?! Žestoke borbe u prestonici Gvineje Bisao

U glavnom gradu afričke države Gvineja Bisao tokom noći su izbile žestoke borbe između dve frakcije vojske i nastavljene su rano u petak, nakon što su naoružani vojnici Nacionalne garde oslobodili ministra koji je bio priveden zbog sumnje da je zloupotrebio javna sredstva.

Šef Nacionalne garde je od tada uhapšen, rekao je vojni izvor. Činilo se da se ulični život u centru grada vratio u normalu do kasnog jutra.

Pucnji su počeli u četvrtak oko 23 sata po lokalnom vremenu, oko dva kilometra od predsedničke palate u prestonici Bisao. Razmena vatre čula se posle ponoći i u naselju Antula, na periferiji prestonice, gde živi šef vojske.

Pucnjava se nastavila i u petak ujutro, dok su vojna vozila kružila ulicama, a stanovnici išli na posao i u školu. Od tada je sukob zaustavljen i vojne blokade na putevima očišćene. Vojnici više ne zabranjuju pristup okolini predsedničke palate.

STRAH I TREPET DRUGOG SVETSKOG RATA: Četvorostruki heroj SSSR-a izvojevao važne pobede

Predsednik Umaro Sisoko Embalo boravio je u Dubaiju gde je prisustvovao Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

„Predsedništvo nema nikakve veze s tim“, rekao je pomoćnik za komunikacije i dodao da u njihovo ime nije bilo reakcije.

Silna hapšenja

Gvineja Bisao, zapadnoafrička država od oko dva miliona stanovnika koja se nalazi između Senegala i Gvineje, doživljava česta previranja otkako je stekla nezavisnost od Portugala 1974. godine. Bilo je najmanje 10 pučeva ili pokušaja puča, a samo jedan demokratski izabran predsednik je završio pun mandat za gotovo četiri decenije. Najmanje šest osoba je ubijeno tokom neuspelog pokušaja svrgavanja Embala u februaru 2022.

Policijski izvor je rekao da je pucnjava u četvrtak počela nakon što su teško naoružani pripadnici Nacionalne garde upali u policijsku stanicu da oslobode ministra finansija Sulejmana Seidija, uhapšenog ranije te noći. Ministar je priveden zbog više od šest milijardi franaka CFA (9,95 miliona dolara) koji su navodno isplaćeni iz javne kase bez dozvole, rekao je izvor. Trenutno se ne zna gde se on nalazi. Uhapšen je i državni sekretar za trezor Antonio Monteiro, saopštila je policija.

Seidi je član bivše vladajuće partije PAIGC, koja predvodi koaliciju koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima u junu.

Rezultat je poništio Embalove planove da progura ustavnu promenu koja bi mu omogućila da konsoliduje vlast uklanjanjem polupredsedničkog sistema u zemlji. PAIGC se protivi tom planu. Nacionalna garda podnosi izveštaje parlamentu, a vojska predsedniku. Događaji prate niz državnih udara u regionu koji je napredovao ka gubitku reputacije zbog preuzimanja vlasti pod vođstvom vojske. Ukupno je bilo osam državnih udara u zapadnoj i centralnoj Africi u poslednje tri godine.

Vlada Sijera Leonea osujetila je pokušaj njenog svrgavanja tokom vikenda. Više od 20 ljudi je ubijeno kada su naoružani napadači u prestonici Fritaunu u nedelju napali kasarne, zatvor i druge lokacije, oslobodivši oko 2.200 zatvorenika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter