Izvor: Tanjug
20.03.2023 u 20:54
1

NAKON BAJDENOVE VASPITNE, NETANJAHU PONIZNO: „Ublažićemo plan za reformu pravosuđa“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas ublažavanje svog plana za reformu pravosuđa, ali je opozicija odgovorila da će i dalje osporavati ključne zakone u Vrhovnom sudu.

Paket reformi, koje traži Netanjahuova versko-nacionalistička koalicija, pokrenuo je nedelje uličnih demonstracija u Izraelu bez presedana i podstakao zabrinutost među zapadnim saveznicima koji vide pretnju za nezavisnost izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Nakon razgovora o krizi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Netanjahu je rekao da će odložiti donošenje većine zakona, osim onog koji će, po mišljenju opozicije, uzdrmati izraelski sistem za izbor sudija.

„POPUSTI, ILI OTPADAŠ!“: Bajden upozorio Netanjahua!

Taj zakon treba da bude ratifikovan pre pauze parlamenta 2. aprila.

Premijer je u izjavi sa koalicionim partnerima opisao svoj revidirani predlog kao „pružanje ruke svakome kome je iskreno stalo do nacionalnog jedinstva i želje da se postigne dogovoreni sporazum“.

o je odbacila opozicija levog centra.

– Ovo je plan za preuzimanje pravosudnog sistema, a onog trenutka kada prođe promena Komisije za imenovanja sudija, uložićemo žalbu na nju Vrhovnom sudu –  rekao je opozicioni lider Jair Lapid.

Stručnjaci za pravo zabrinuti su da bi se raskol u izraelskom društvu oko reforme, za koju Netanjahu kaže da će uravnotežiti grane vlasti, mogao katastrofalno produbiti ako se od najvišeg suda zatraži da poništi zakone.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NAKON BAJDENOVE VASPITNE, NETANJAHU PONIZNO: „Ublažićemo plan za reformu pravosuđa“”

  1. koji bre jevreji!?! oni mogu samo da se secaju kakvi su junaci bili. danas je to obicna poltronska nacija koja zbog kauboja non-stop kleci. fuj, kukavice jedne. samo gledajte da ne talasate.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter