Izvor: informer
03.04.2024 u 19:32
0

NATO IMA PLAN ZA TRAMPA! NE ŽELE GA NAZAD U BELOJ KUĆI, IMA DEO I O PUTINU: Opstanak Ukrajine pod velikim znakom pitanja!

Ministri spoljnih poslova država članica NATO razgovaraju o tome kako da vojnu pomoć Ukrajini postave na dugoročno održive osnove, uključujući predlog petogodišnjeg paketa od 100 milijardi evra koji bi obezbedio podršku Kijevu, ako se Donald Tramp vrati u Belu Kuća.

Predlog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga dao bi zapadnoj alijansi veću ulogu u koordinaciji isporuke oružja, municije i opreme Ukrajini, kažu diplomate

O planu će se razgovarati na dvodnevnom sastanku u Briselu povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a i pripreme za samit u Vašingtonu u julu.

Sastanak će pokazati koliko su evropski saveznici spremni da podrže ratne napore Kijeva protiv Rusije u trenutku kada je paket vojne pomoći vredan 60 milijardi dolara blokiran u američkom Kongresu.

Prema planovima, NATO bi preuzeo koordinaciju od Ramštajn grupe, ad hok koalicije koju predvode SAD u slučaju da Tramp prekine vojnu pomoć Ukrajini ako ponovo postane američki predsednik.

NATO se kao organizacija do sada fokusirao na pružanje neborbene podrške Ukrajini kako bi izbegao eskalaciju tenzija sa Rusijom, dok su njegove članice Kijevu na bilateralnoj osnovi obezbedile milijarde dolara u oružju.

PUTIN DOLAZI NA BALKAN! SRBIJA ĆE BITI VELIKA KAO ZA VREME DUŠANA: Objava NATO admirala izazvala strah i paniku širom Evrope

 

NATO je zauzeo stav da Ukrajina ne može da pristupi alijansi dok traje rat sa Rusijom, ali da će u nekom trenutku u budućnosti postati članica.

Diplomate upozoravaju da su razgovori o predlogu u ranoj fazi i da je nejasno da li će paket vojne pomoći od 100 milijardi evra biti prihvaćen i kako će biti finansiran. Odluke u NATO-u donose konsenzusom 32 članice.

Sastanak se održava u trenutku kada alijansa traži naslednika Stoltenberga, koji je na funkciji generalnog sekretara bio skoro deset godina.

Holandskog premijera Marka Rutea podržava 90 odsto država članica, uključujući SAD, Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku. Međutim, Mađarska mu se protivi zbog njegovih kritika premijera Viktora Orbana i nedavno rumunskog predsednika Klausa Johanisa .

Neke diplomate su se nadale da će Stoltenbergov naslednik biti izabran već na sastanku u Briselu, ali su kasnije rekli da će za to trebati više vremena. Drugi su, međutim, uvereni da će Rute na kraju biti imenovan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter