Izvor: Tanjug
09.07.2023 u 11:03
2

VILJNUS PRETVOREN U TVRĐAVU: 16 ZEMALJA VAZALA POSLALO SVOJA NAORUŽANJA – NATO SE GRUPIŠE u LITVANIJI pred samit

NATO je pretvorio Viljnus, prestonicu Litvanije, u tvrđavu branjenu naprednim oružjem kako bi zaštitio američkog predsednika Džozefa Bajdena i druge lidere Alijanse na samitu sledeće nedelje, koji se održava 32 kilometra od litvanske granice sa ruskim saveznikom Belorusijom.

Šesnaest NATO saveznika poslalo je ukupno oko 1.000 vojnika da obezbeđuju dvodnevni samit 11. i 12. jula, koji se održava samo 151 km od same Rusije.

Mnogi od njih su poslali i napredne sisteme protivvazdušne odbrane koji nedostaju baltičkim državama.

(UDARNO) POLJSKA ULAZI U RAT? 1000 VOJNIKA MARŠIRA na ISTOK – SUDAR sa VAGNEROM na granici

– Bilo bi više nego neodgovorno da naše nebo bude nezaštićeno u trenutku kada Bajden i lideri 40 zemalja stižu – rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Nemačka je rasporedila 12 raketnih sistema Patriot, koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih raketa ili ratnih aviona. Španija je dopremila sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, Francuska šalje samohodne haubice Cezar, i uz Finsku i Dansku raspoređuje vojne avione u Litvaniji. Ova zemlja je, uz Britaniju, isporučila sredstva protiv bespilotnih letelica. Poljska i Nemačka su poslale snage za specijalne operacije pojačane helikopterima. Drugi šalju opremu za borbu protiv bilo kakvih potencijalnih hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih napada.

Litvanski predsednik vidi ove akcije saveznika kao potvrdu da je potrebno da NATO hitno uspostavi stalnu protivvazdušnu odbranu u baltičkim državama.

– Razmišljamo o tome šta će se desiti nakon završetka samita i radićemo sa saveznicima na stvaranju rotirajućih snaga za trajnu vazdušnu zaštitu – rekao je on novinarima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “VILJNUS PRETVOREN U TVRĐAVU: 16 ZEMALJA VAZALA POSLALO SVOJA NAORUŽANJA – NATO SE GRUPIŠE u LITVANIJI pred samit”

  1. OD KOGA SE ONI TO BRANE PA KO JE VECI KRIVAC ONAJ STO SE TOLIKO NAORUZAVA ILI ONAJ STO NECE DA MRDNE NICIM TO SU TI SUPCI KOJI OCE DA BUDU SVJECKI POLICAJCI ILI BIĹI U PRAVU I LI NEBILI NIJE BITNO UVJEK SU ONI U PRAVU TO JE TO PRAVO POGLEDAJ U NAZAD 30G KO JE GDJE RATOVO PA CES VIDITI SVE KO JE KOGA NAPADO

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter