Izvor: tass/rojters
05.03.2024 u 08:48
0

NEMAČKA POKUŠAVA DA SE OPRAVDA: Optužuju Rusiju da pokušava da podeli Evropu sa procurelim pozivom

Nemačka vlada saopštila je danas da presretnuti razgovor visokih nemačkih vojnih oficira o potencijalnom napadu na Krimski most ne ukazuje na pripreme Berlina za rat protiv Rusije.

„Jasno je da su navodi da razgovor dokazuje da se Nemačka sprema za rat protiv Rusije deo ruske apsurdne i odvratne propagande“, rekao je portparol nemačke vlade Volfgang Behner na konferenciji za medije, preneo je Tass.

PUTINOVA OBAVEŠTAJNA OPERACIJA JE BILA SPEKTAKULARNA: Šolc

 

Kao što smo često ranije videli, to je definitivno pokušaj da se napravi razdor u Nemačkoj i u Evropi, dodao je Behner.

U audio snimku razgovora visokih nemačkih oficira govorilo se o mogućnosti da se raketama „Taurus“ pogodi i uništi Krimski most i o taktičkim detaljima u pripremu takvog napada.

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je 2. marta da je presretnut razgovor visokih nemačkih oficira, nakon čega je kancelar Olaf Šolc naložio brzu istragu, a danas je ponovo odbacio mogućnost da u Ukrajinu budu poslate rakete „Taurus“.

„Sistem naoružanja veoma dugog dometa ne može se isporučiti bez razmatranja na kojin način bi to bilo korišćeno. A ako želite kontrolu i ako je ona moguća samo uz učešće nemačkih vojnih stručnjaka, te isporuke su potpuno isključene“, poručio je Šolc.

Ovaj hibridni napad je imao za cilj da stvori nesigurnost i podeli nas“, rekao je portparol vlade u ponedeljak. „A to je upravo ono što nećemo dozvoliti. U stalnom smo kontaktu sa našim partnerima.

Moskva optužuje „kolektivni Zapad“ da koristi Ukrajinu za vođenje proki rata protiv Rusije. NATO kaže da pomaže Ukrajini da se odbrani od agresorskog rata.
Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka rekao je novinarima da je curenje stvar koju treba da ispita Nemačka i da će Britanija nastaviti da radi sa Nemačkom na podršci Ukrajini.

pak, dodao je da je Britanija prva zemlja koja je Ukrajini obezbedila precizne rakete dugog dometa „i mi bismo ohrabrili naše saveznike da učine isto“.
Tobajas Elvud, konzervativni poslanik i bivši predsednik parlamentarnog odbora za odbranu, rekao je za program Bi-Bi-Sija za Radio Four Todai da Rusija verovatno nije naučila ništa što nije već znala kroz curenje informacija, s obzirom na njene ogromne špijunske operacije.

„To ne sprečava da se u diplomatskim koridorima između Nemačke i Britanije i NATO-a vode ozbiljni razgovori, kao i zašto se to uopšte dogodilo“, rekao je on.

Nemačka je u poslednje vreme pretrpela nekoliko sramnih bezbednosnih curenja – vlasti su krajem 2022. uhapsile službenika nemačke spoljne obaveštajne službe (BND) za koga su sumnjali da je špijunirao za Rusiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter