Izvor: Kurir.rs
13.12.2022 u 11:47
0

„NIKADA DVE ČLANICE RATA NISU ZARATILE“: Jedna poseta SAD bila je povod za usijanje na relaciji Ankara-Atina, tvrde vrsni stručnjaci!

Redžep Tajip Erdogan zapretio je Grčkoj sa raketama Tajfun, rekavši da Ankara neće sedeti skrštenih ruku ukoliko Grčka nastavi za militarizacijom svojih ostrva na Egejskom moru.

ERDOGAN GAĐA PRAVO U METU, A TO UME DA RAZARA: „Počeli smo da pravimo naše rakete „Tajfun“ – ova proizvodnja je uplašila Grke!“

Erdogan je kritikovao i SAD, za koje je rekao da šalju oružije terorističkim organizacijama na severu Sirije.

Neprihvatljiva je pretnja članice NATO raketnim napadom na Grčku, rekao je Dendias u Briselu, pred sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tokom medijskog istupanja o ovoj temi svoj sud su dali Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik iz Turske i Grčke i Nikola Perišić, iz Centar za društvena istraživanja.

Lalić je spomenuo Tursku i Edoganove reči dok je pretio Grčkoj.

– To nije ništa novo, to je jedna redovna pojava u odnosima između dve susedne zemlje, koje su i na papiru saveznici u okviru NATO. Doduše, izgleda da je to samo na papiru. Erdoganove jučerašnje reči su samo završetka jedne kampanje koja traje poslednjih meseci. Rekao je on i teže stvari pre nekoliko nedelja, kada je poručio Grcima da će oni jednog dana doći nenajavljeno i da će platiti veliku cenu ako se ne zaustave – započeo je Lalić.

Nakon toga, osvrnuo se na perspektivu Grčke, kao i razlog zatezanja odnosa.

– Grčka kaže da ima pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ona je nedavno kupila moderno naoružanje od Francuske, a kupuje i od Amerike. Neposredan povod za zetezanje odnosa, koje inače traje decenijama, ali najnovije zatezanje usledilo je nakon posete Micotakisa Americi. On je na tom kongresu tražio da kupi američke avione, koje će verovatno dobiti. Sa obzirom na to da Turska traži avione F-16, na kongresu je Micotakis zamolio Ameriku da tu prodaju uslovi sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Grčke, a to je u Turskoj izazvalo oštre reakcije – istakao je Lalić.

Perišić je rekao da uskoro neće biti nekih ozbiljnijih sukoba, pa je spomenuo i to da dve članice NATO nikada nisu ratovale međusobno.

– Čini mi se da neće biti u skorije vreme, mnogi su taj odnos opisali kao „ratna retorika bez rata“, takođe, nikada se nije desilo da dve članice NATO međusobno ratuju, kao ni da bude rat u državi koja je ušla u NATO. Ovo jeste zaoštravanje odnosa, iako su te dve države imali neke potpisane sporazume. Jedan od razloga jeste poseta Micotakisa Bajdenu i to što se Turska okrenula Rusiji i od njih uzela S-400, a to se nije dopalo SAD, a drugi razlog su izbori koji su blizu, pa se pred njih odnosi zaoštravaju. Razlog možemo naći u simbolima, jer je sada 100 godina od završetka rata između Grčke i Turske – rekao je Perišić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter