Izvor: agencije
15.12.2023 u 22:33
0

NIŽU SE PROBLEMI ZA ZELENSKOG: Za sedam dana ostao je bez milijardi na koje je računao, izbori se bliže, ali i zima pod ruskim bombama

Nedelja za nama je nedelja koju bi prvi čovek Ukrajine najradije zaboravio da može. Rat u Ukrajini ne jenjava, ali čini se da podrška na zapadu opada. Paket pomoći koju Kijev očekuje iz Vašingtona još je pod znakom pitanja, dok je iz EU stigao hladan tuš i to zahvaljujući Viktoru Orbanu.

Vladimir Zelenski bio je u trećoj poseti SAD od početka rata, ali se iz Bele kuće nije vratio sa željenim vestima.

Kongres, koji je od početka rata odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći Ukrajini, nije odobrio novi paket u visini od 61 milijarde dolara. Republikanci, koji su već mesecima protiv davanja finansijske pomoći Ukrajini, insistiraju na reformi migrantske politike SAD. Oni smatraju da Amerika treba da se pobrine prvo za svoje „domaće“ probleme, kao što je rast inflacije, stanje na granici i rat u Izraelu.

SKANDAL NAD SKANDALIMA: MUP Ukrajine stavio na poternicu patrijarha Kirila

Bajden je Zelenskom obećao 200 miliona dolara, više kao hitnu pomoć, uz uveravanje da će pronaći rešenje za Ukrajinu. Prvi čovek SAD rekao je da bi zaustavljanje pomoći Ukrajini bio „božićni poklon“ za ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Mi smo na vašoj strani“, poručio je Bajden Zelenskom koji se u Vašingtonu susreo i sa republikanskim senatorima.

„Putin mora da izgubi„, rekao je Zelenski i dodao da SAD mogu „da računaju na Ukrajinu“ uz nadu da njegova zemlja takođe može da računa na SAD.

Orbanov šamar iz Brisela

U petak usledile su nove loše vesti za Zelenskog. Ovog puta iz Brisela.

Naime, mađarski premijer Viktor Orban blokirao je paket pomoći u visini od 50 milijardi evra koliko je EU namenila Ukrajini. Orban, koji je u danima uoči sastanka Evropskog saveta pretio da će blokirati i paket od 50 milijardi i odluku o početku pregovora o pridruživanju za Ukrajinu, na kraju je stavio veto samo na odluku o novcu.

Naime, Orban nije bio prisutan u sali kada se glasalo o odluci o početku pregovora. Prema navodima “Politika”, nemački kancelar Olaf Šolc je tražio od Orbana da “izađe na kafu” dok se glasa da bi odluka mogla da bude usvojena. Međutim, na odluku o 50 milijardi Orban je, kako je sam objavio, uložio veto.

„Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini. Vratićemo se na to pitanje sledeće godine nakon odgovarajuće pripreme“, napisao je mađarski premijer Viktor Orban na mreži X, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu.

Orban je kasnije u toku dana izjavio da Vlada u Budimpešti neće podržati novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok EU ne isplati sva sredstva namenjena Mađarskoj koja je zamrznula Evropska komisija

Evropska komisija je ove nedelje pristala da oslobodi trećinu od oko 30 milijardi evra (33 milijarde dolara) koje su zamrznute zbog zabrinutosti za vladavinu prava i korupciju nakon što je Mađarska donela promene u vezi sa pravosuđem, jačajući nezavisnost sudova.

Orban je naveo da će na narednom sastanku koji će biti održan početkom sledeće godine zatražiti od lidera EU da odobre sva mađarska sredstva, pre nego što razmotre paket od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Problemi kod kuće

Zelenski je ranije naglasio da će Kijev bez finansijske podrške Zapada gotovo sigurno izgubiti rat s Rusijom. Kontraofanziva koju je Ukrajina pokrenula još u julu nije dala željene rezultate, rat i dalje bukti, a Zelenski se suočava i sa drugim problemima.

Politički rivali počeli su otvoreno da kritikuju Zelenskog kog očekuju predsednički izbori, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno ga je optužio za autoritarizam, čak i uporedio ga sa Putinom.

Zelenski se redovno obraća naciji, hvaleći ukrajinske vojne snage i slaveći napredovanja na linijama fronta. Ipak, ukrajinski vojni lideri ukazuju da zvanične poruke o situaciji na terenu više nisu ubedljive i kao takve više ne motivišu ni Ukrajince ni zapadne partnere.

Razlike su izbile na videlo prošlog meseca, kada je najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji rekao da je kopneni rat u „zastoju“, reč koja se u Kijevu smatra tabuom.

Irina Zolotar, savetnica i šefica biroa za komunikacije bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, rekla je da je strategija optimizma u početku funkcionisala, pomažući Ukrajincima da veruju u sebe i svoju sposobnost da se odupru invaziji, ali takav optimizam sada kreira zbunjujući narativ. Prema njenim rečima zbog ovakve strategije državnih komunikacija javnost na zapadu počinje da se pita zašto i dalje davati novac poreskih obveznika ako je Ukrajina uvek „na korak do pobede“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter