Izvor: Kurir.rs/.vg.no
03.04.2023 u 14:34
0

DA LI FINSKA NA 74. ROĐENDAN ULAZI U NATO?! Evo kako teku pripreme!

Zvanično Finska će postati članica NATO kada ispred štaba NATO u MOnsu bude zvanično podignuta na stub finska zastava.

Norveški list Verdenes Gang pozivajući se na svoje izvore objavio je da bi Finska mogla baš na proslavu 74. rođendana da zvanično postane deo NATO pakta.

ODLUKA TURSKOG PARLAMENTA: Finska može u NATO

Ako se ovo realizije Finska će zvanično postati 31 članica ovog saveza. List Verdens Gang navodi i da su u briselu u toku završetak svih formalnosti kako bi ovaj čin bio što pre realizovan.

U prošli četvrtak Turska je jednoglasno u parlamentu usvojila odluku o prijemu Finske u NATO pakt što je Stoltenbergu bio signal da se procedura prijema ubrza i da sve bude govoto i realizovano 4. aprila na dan kada je daleke 1949. osnovana severnoatalnska alijansa.

Za sada se jedino čekaju dokumenta iz Ankare koja trebaju da budu predata sekretaru za spoljne poslove SAD Entoni Blinkenu koji treba da potvrdi da su SAD primile rezoluciju o prijemu Finske u sevrnoatalnsku alijansu od svih 30 članica NATO.

Navnodo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg već je posalo pismo finskom predsedniku Sauli Niinstenu da će Finska postati članica NATO i da je Finski parlament već odobrio duokument prema kome Finska postaje deo NATO pakta.

Prilikom osnivanja alijanse 1949. godine, prve države članice odlučile su da Sjedinjene Države formalno deponuju NATO ugovor i da dobiju dokumenta od dodatnih država članica.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u utorak rekao i da će Finska dati veliki vojni doprinos NATO-u.

– Finska će doprineti značajnim vojnim snagama, koje su dobro obučene i dobro opremljene – pored velike flote borbenih aviona ubica. Finska je jedna od retkih zemalja koja nije smanjila svoje vojne snage posle Hladnog rata, zadržale su visok nivo pripremljenosti – kaže Stoltenberg.

Ističe i da se granica NATO-a sa Rusijom sada udvostručuje.

– Putin je želeo manje NATO-a, ali dobija upravo suprotno: više prisustva NATO-a blizu njegovih granica i dve nove članice NATO-a, kaže Stoltenberg.

On kaže da se već duže vreme radi na uvođenju Finske u vojni deo saradnje.

– Proces integracije Finske u komandnu strukturu NATO-a je počeo već prošlog leta, zajedno sa Švedskom. Nema daljih odluka koje treba donositi nakon što Finska sutra bude formalno primljena u članstvo, kaže Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter