Izvor: BSC HAPPY/ALO.RS
04.12.2023 u 16:15
0

NOVA KRIZA NA POMOLU? Hitno se oglasile velike sile!

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona pozvala je danas Kinu na smanjenje tenzija u Južnom kineskom moru i dodala da "svetu nije potrebna nova kriza".

Peking je pojačao vojne vežbe u strateški važnom Tajvanskom moreuzu, a kineska obalska straža je optužena da je uznemiravala filipinske ribarske čamce u spornim vodama.

Australija je takođe kritikovala Peking prošlog meseca zbog „nebezbednog i neprofesionalnog“ ponašanja na moru, rekavši da je jedan od njenih pomorskih ronilaca povređen sonarnim impulsima sa obližnjeg kineskog ratnog broda.

„SPREMNI SMO“: Si Điping razgovarao sa Lukašenkom, ovo su svi detalji sastanka

Naravno da smo zabrinuti zbog onoga što se pre nekoliko dana dogodilo australijskoj mornarici, kao i zbog onoga što se dogodilo Filipinima pre nekoliko nedelja – rekla je Kolona novinarima u Kanberi.

Prema njenim rečima, smirenost i stabilnost moraju da vladaju širom Tajvanskog moreuza, a svetu sigurno nije potrebna još jedna kriza.

Francuska ministarka je pozvala Kinu da smanji tenzije u azijsko-pacifičkom regionu.

Kina treba da bude slobodna da nastavi svoj „ekonomski uspon“, ali mora i da ispuni međunarodna očekivanja kao što su poštovanje ljudskih prava, rekla je Kolona i dodala da će njena zemlja nastaviti konstruktivnu saradnju sa Kinu jer „postoje ohrabrujući znaci“.

Kolona je u novembru bila u službenoj poseti Kini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter