Izvor: Tanjug
28.04.2023 u 16:47
0

NUKLEARNA PODMORNICA SAD STALA U GUAM: Putuje ka Koreji

Nuklearna podmornica američke ratne mornarice stigla je nedavno na ostrvo Guam u Pacifiku, što bi moglo da bude prvo putovanje takve podmornice ka Južnoj Koreji od osamdesetih godina prošlog veka, a sve u okviru sporazuma Seula i Vašingtona potpisanog u sredu. „USS Mejn“ je nakratko stao u Guam 18. aprila, saopštila je američka mornarica na Fejsbuku u sredu.

Put je došao u vreme kada su predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kolega Jun Suk Jeol objavili novi sporazum kojim se Seulu daje veća uloga u planiranju nuklearnog odvraćanja Severne Koreje.

ZAPOČEO NAPAD? Kina avionom ugrozila Tajvan

„Vašingtonska deklaracija“ ima za cilj da ojača tradicionalnu američku politiku „proširenog odvraćanja“ i da razgovara o planovima sa Južnom Korejom, koja nije htela da posegne za nuklearnim oružjem, iako naspram sebe ima nuklearnu Severnu Koreju.

Sporazumom se predviđa veća prisutnost američkih nuklearnih snaga na Korejskom poluostrvu, „o čemu svedoči predstojeća poseta nuklearne podmornice SAD Južnoj Koreji“, dodaje vašingtonski list.

Portparol Pentagona Pet Rajder odbio je da precizira kada će prvi put podmornica sa nuklearnim oružjem posetiti Južnu Koreju, ali je dodao da će predstojeća poseta biti izvedena sa podmorniom klase Ohajo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter