Izvor: Happy BSC
02.07.2022 u 21:32
0

O šansama da se dogodi Treći svetski rat, „samoubistvenoj energetskoj politici Evrope“ i izveštavanju Zapadnih medija iz Ukrajine, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 129. danu rata u Ukrajini. Njega su obeležile vesti da su ruska vojska i borci LNR zauzeli grad Lisičansk, snažne eksplozije potresle su jutros grad Nikolajev i dok se nastavlja se ekonomski rat Rusije i Zapada, SAD su najavile novu vojnu pomoć Ukrajini, vrednu 820 miliona dolara.

Naši sagovornici na ove teme bili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, novinar Zoran Vitorović i ekonomista Bojan Dimitrijević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nikola Šainović konstatovao je da otpor u ukrajinskim centrima, koji prete da budu opkoljeni, traje sve kraće.

„Znate sad smo usred rata i treba izbeći svaki komentar koji liči na sportsko takmičenje, ko je šta dobio ili izgubio, jer ogroman broj ljudi strada, ali kada se vratimo na ratnu logiku, početan broj ukrajinske armije je veoma oslabljen. Struktura je uništena. To se ne vidi u direktnom sukobu, već se vidi u brojnim bombardovanjima i delovanjem cele ruske vojne mašinerije. Otpor u centrima koji prete da budu opkoljeni traje sve kraće i tako će bivati dalje zbog, da se podsetimo pada Severodonjecka, a kada padne veliko, onda posle pada i malo“, rekao je Šainović.

Komentarišući čečenske borce u Ukrajini on je naglasio da je to dobar primer kako se od neprijatelja mogu napraviti saveznici.

„To je jedna ironija sudbine i pokazatelj kako stvari od loših mogu da se pretvore u dobro, i kako neprijatelji mogu da se pretvore u saveznike. Svi znamo da su u Čečeniji bila dva rata, ali od ideje zapada da od čečenskog separatizma naprave svoj oslonac u Zakavkazju, a samim tim u mekom trbuhu Rusije ispostavilo se da ruska politika, Putin i ruska država može to ne samo da pacifikuje već i pridobije na svoju stranu. I to ne samo unutar čečenije već vidimo i u ozbiljnom ratnom dejstvu. Istorija Čečena to potvrđuje, oni su veoma ratnički narod i svi koji su bili u različitim situacijama protiv njih imali su ozbiljne probleme sa njima, a oni su sada saveznici ruske armije. Ono što nama Zapad često govori, Amerikanci često kažu: „Zaboravite istoriju“. Oni su velikim delom zaboravili istoriju, ili su je namerno isključili pošto se ne radi o obrazovamnju i sada su to iznenađenje dobili na svoj račun“, smatra bivši premijer Srbije.

On je istakao da za „samoubistvenu energetsku politiku“ Evropa trenutno nama rešenje, kao i činjenicu da su i tradicionalni partneri SAD u ovom sukobu okrenuli leđa Vašingtonu.

„Proces pritiska na Rusiju niti je samo politički, niti je samo tenkovski. Kada krenete u takav proces, govorim o NATO, prva stvar je konsolidovati sopstvene redove jer oni znaju da će strpljenje zapadnoevropskih zemalja biti kratko. Zbog toga je ta ogromna fama da se od Rusije pravi jedan neprijatelj opšte prakse, koji će maltene napasti Pariz, napasti druge evropske zemlje, iako se ovde radi samo o onom delu Ukrajine za koje je Minskim sporazumom predviđena autonomija. Rusija je prihvatila da to bude deo Ukrajine, a oni su prekršili Minski sporazum oružanim napadima na Donjeck. To se neće tako odviti, to početno oduševljenje mobilizacijom i opštim napadom na Rusiju počinje da se topi jer je deo tih napada samoubistvena energetska politika koja je drugi deo ovog istog procesa i Zapad trenutno nema rešenja. Arapi u ovom ratu neće da učestvuju na strani SAD, kao i da su to pokazali najveći centri arapskog sveta, to je jedna nova situacija i nova je situacija naravno Kina, čije prave poteze ćemo tek da vidimo“, rekao je Šainović.

„Ovo je definitivno rat za budućnost pravoslavlja u svetu“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Zoran Vitorović otkrio je koje su glavne teme švajcarskih i nemačkih medija danas.

„Prva tema je dokle će Evropa povezivati solidarnost sa Ukrajinom, a druga tema, koja je mene iznenadila je kaže: „Srbija u kojoj je ruska propaganda doživela maksimalnu efikasnost i gde se Putin doživljava kao Bog“. Onda kažu doslovce iz AFP-a od danas: „Vlada predsednika Aleksandra Vučića je uspela da disciplinuje sve medije i mediji koji su disciplinovani pokazuju neutralne priče oko Ukrajine i Rusije, a svi ostali mediji su „ultra-putinovski“ nastrojeni“. To su citati iz nemačkih medija. Oni nemaju to činjenično stanje. Oni se više bave time da je Ukrajina dobila bitku sa Rusijom na nivou UNESCO, oni se bave time da je boršč ukrajinski. Ovde je druga stvar suština problema, a to je da je mnogo pažnje danas posvećeno Srbiji, sa druge strane mnogo više pažnje je posvećeno BIH, gde je NATO uputio jednu jedinicu specijalista za medijsko ratovanje i medijske, kako su to Rusi iskomentarisali, manipulacije, koja ima budžet od 750.000 funti i koja treba da se bori protiv „vrlo nezgodnog uticaja Rusije u Bosni“, šta god to značilo. Ono što je najvažnije u toj priči je da se pojavilo, u ovoj novoj strategiji NATO, jedna milijarda dolara koja će biti usmerena firmama koje se bave novim materijalima i novim tehnologijama iz domena bezbednosti, a jedan od segmenata u toj priči je opet Srbija. Ponovo nas uvlače u tu priču i tvrde da smo mi pali pod rusku propagandu“, rekao je Vitorović.

Novinar je istakao da o Trećem svetskom ratu u ovom trenutku nema ni govora.

„U ovom trenutku nema govora o Trećem svetskom ratu. Zašto? Podele su velike unutar NATO, u smislu standarda, u smislu ulaganja u obrazovanje, a imate i nastavak priče. U Srbiji se to dosta potenciralo u poslednjih par nedelja, da će Nemačka izdvojiti 100 milijardi za obnovu vojnih sredstava. Informacija od danas je sledeća: neće izdvojiti 100 milijardi, više od 40 milijardi će izdvojiti za civilnu odbranu. Unutar same NATO strukture postoje takve podele, da ono što su Nemci nazvali NATO 2.0 izveštaj, da budu moderniji, fleksibilniji, da pojačaju kapacitete u Istočnoj Evropi za 300.000 vojnika. To sve treba prvo postaviti na lice mesta, pa onda logistiku treba postaviti, ali imate problem u međuvremenu, a to je da ekonomsko-socijalni momenat počinje da radi svoj posao. Evropski mediji na to gledaju kao na evropski problem, kao da se to dešava tamo negde daleko od njih. U svetu je logika totalno drugačija, to nije evropska logika. Afrika, Latinska Amerika, Srednja Amerika, na kraju krajeva brazilski predsednik je nedavno bio u Rusiji i ponudio usluge dobre pomoći, Argentinci su takođe tamo. Argentina trenutno predsedava latinoameričkim i srednjeameričkim državama, njihovom konferencijom. Meksikanci, kao komšije SAD, se nisu priključili sankcijama protiv Rusije. Oni doživljavaju stvari na sasvim deseti način. Mainstrim mediji u Evropi su toliko jaki da bi jedna ovakva emisija u Evropi bila skandal“, dodao je novinar.

Bojan Dimitrijević komentarišući najavu SAD da će uputiti vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara, koliko god paradoksalno zvučalo, nije dobra vest za Ukrajince.

„Cilj monstuoznih i beskrupuloznih planova Zapada je i da destabilizuje EU“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

„To nam govori da će rat u Ukrajini verovatno trajati nešto duže nego što bi trebalo i da će stradati više vojnika sa obe strane, a naročito Ukrajinaca. Mislim da to nije dobra vest za Ukrajince koliko god to zvučalo apsurdno. Kada bismo koristili fudbalske žargone, mogli bismo da kažemo sledeće: Da je prvi deo rata, kao utakmica, bilo opipavanje snaga i bilo je lažnih manevara i tako dalje, a onda, kako rat više prolazi, Rusija ovladava sredinom terena, što bi rekli fudbaleri. U fudbalu onaj ko ovlada sredinom terena taj praktično dobija utakmicu. Sada je Rusija u fazi, zbog svih tih dejstava u kojima uništava i rezervoare, i opremu, i oružje, i municiju, i poligone za obuku stranaca, i sistematski ukrajinsku vojsku… Sada te operacije traju sve kraće, sve su brže i efikasnije i meni se činilo da će ukrajinska vojska proći kao jedna brana, u kojoj se pritisak vode nagomilava, nagomilava, nagomilava, i onda u jednom trenutku, kad ta brana bude propustila, vrlo lako može da se desi ako u ovih nekoliko kritičnih oblasti Slavjansk, Adejevska, deo oko Harkova, deo oko Odese, da to može da ide ne samo do leve obale Dnjepra nego možda i do Kijeva, pa čak i dalje. Koliko će to još trajati teško je reći ali mi se čini da ta brana ukrajinskih fortifikacija kojih je nekoliko slojeva počinje sve više i više da popušta“, rekao je Dimitrijević.

Ekonomista je primetio da je na Zapadu ipak „procurela“ priča kako su građani Lisičanska za rat optužili Ukrajinu.

„Nedavno je Sky News objavio reportažu iz Lisičanska gde su građani optužili Ukrajince za izazivanje rata. Biće zanimljivo ispratiti to u narednim danima, tu promenu u načinu izveštavanja, jer je moguće da tako zapadni mediji pripremaju izvlačenje iz ovog rata“, konstatovao je Dimitrijević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter