Izvor: RT
22.02.2024 u 12:25
0

ODESO, VRATI SE KUĆI, MOŽDA STIGNEMO I DO KIJEVA! MEDVEDEV poslao PORUKU UKRAJINCIMA i obećao RAT BEZ PRESEDANA

Moskva neće odustati od razbijanja kijevskog režima, ovaj režim mora pasti, ne sme postojati pretnja po Rusku Federaciju, poručio je bivši predsednik Rusije.

Kao i apsolutna većina naših građana ove godine očekujem pobedu Rusije u Specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u razgovoru sa ruskim medijima.

„Da li ćemo u tome uspeti ili ne – to je pitanje koje će biti rešeno upravo ove godine. Ali, tendencije koje sada postoje nisu loše“, ocenio je i dodao da je Moskva trebalo dosta ranije da odgovori Zapadu „na sva pitanja i to u dosta žestokoj formi“.

„Verovatno da sam kao i svaki političar imao iluzije i drugačiju predstavu (o nekim stvarima), ali moje mišljenje se nije mnogo promenilo“, priznao je i dodao da, uprkos svim poteškoćama, zemlja danas „živi, radi i razvija se“.

Medvedev je istakao da Moskva danas mora da ima garancije da će Rusija imati budućnost, i dodao da bez razbijanja trenutne nacionalističke, profašističke klike u Kijevu to neće biti moguće.

„Ovaj režim mora pasti, on mora biti uništen, on ne treba da postoji na belom svetu. Iako mi nismo odbijale pregovore čak ni sa tom klikom, oni su sami sebi zabranili te pregovore“, podsetio je.

Dodao je da se kijevski režim danas užasno ponaša što se posebno vidi na primeru Odese. Ocenjuje da je ponašanje lokalnih vlasti u tom gradu neodgovorno i dodaje da izaziva negativnu reakciju čak i među onim ljudima koji su bili lojalni kijevskim vlastima.

„Sve to izgleda užasno jer se radi o tome da se oni suprotstavljaju upravo čitavoj ruskoj kulturi i našem zajedničkom putu. Ja polazim od toga da su Rusi i Ukrajinci u celini jedan narod. To nisu dva bratska naroda, o čemu su počeli da pričaju tek u 20. veku posle raspada SSSR-a. To je jedan narod“.

Odeso, vrati se kući! Možda stignemo i do Kijeva

„A za Odesu mogu samo da kažem: Odeso, vrati se kući. Čekamo Odesu u Ruskoj Federaciji, i zbog istorije tog grada, i toga koji ljudi tamo žive, na kom jeziku pričaju. To je naš ruski grad„, poručio je Medvedev, nakon čega je dopustio da bi Moskva mogla da stigne i do Kijeva, ukoliko to bude bilo potrebno, budući da odatle dolazi pretnja po njeno postojanje.

„Gde se zaustaviti? Ne znam. Mislim da, s obzirom na ovo što sam rekao, moramo još mnogo i ozbiljno da radimo. Hoće li to biti Kijev? Da, verovatno bi trebalo da bude Kijev. Ako ne sada, onda kroz neko vreme, možda u nekoj drugoj fazi razvoja ovog sukoba“.

Naglasio je da je Kijev ruski grad, a da iz njega dolazi pretnja po postojanje Ruske Federacije. Ipak, kako naglašava, u pitanju je pretnja međunarodne zajednice.

„Iako je Kijev po svojim korenima ruski grad, njega kontroliše međunarodna brigada protivnika Rusije koju predvode Sjedinjene Američke Države. Svi koji tamo formalno obavljaju svoje funkcije su marionete koje nemaju ni savesti, ni straha za budućnost svoje zemlje. Sve odluke se donose u inostranstvu i u sedištu NATO-a. Ovo je potpuno očigledno“, poručio je on.

Šta će biti sa Ukrajinom?

Nestanak Ukrajine sa karte sveta je već počeo, smatra nekadašnji predsednik Rusije, a ovaj proces se ne može zaustaviti.

„Šta će ostati od ove teritorije – ne mogu je sada nazvati državom – ne znam. Ukoliko od Ukrajine nešto i ostane, onda će takva država, verovatno, imati šanse da opstane, iako ne velike. Više puta sam govorio da je trenutna ukrajinska država opasna po same Ukrajince. Oni imaju sledeći izbor: ili život u normalnoj, zajedničkoj državi sa Rusijom, ili, u svakom slučaju, život koji bi počivao na nekim načelima koji su bliski ideji zajedničke države ili beskonačni rat“, dodaje on.

Branićemo našu zemlju, postoji realna opasnost od nuklearnog rata

Medvedev je ponovio da će Moskva uraditi sve kako bi odbranila svoje postojanje i u tom kontekstu upozorio da postoji realna pretnja od primene nuklearnog oružja.

„Koliko god tužno zvučalo, ovaj scenario je realan. Moramo učiniti sve da to sprečimo, ali ovaj sat, koji kuca u tom smeru, sada se veoma ubrzao. I u tome, izvinite, vidim nesposobnost, nemoć zapadnih vlasti, koje stalno ponavljaju jedno te isto: ‘Ma ne, to Rusi samo plaše, oni to (primeniti nuklearno oružje) nikada neće uraditi'“.

Ali, „nisu u pravu“, upozorio je Medvedev.

„Ako govorimo o opstanku naše zemlje, kakav izbor ostaje rukovodstvu, šefu države? Nijedan. Dakle, ovo je, nažalost, realna pretnja, direktna i očigledna pretnja celom čovečanstvu“.

Ukoliko pokušaju da od Rusije uzmu njene teritorije, doći će do svetske katastrofe, pravog trećeg svetskog rata, upozorio je još jednom. On je upitao šta znači kada na Zapadu kažu da neće dozvoliti da Rusija pobedi.

Sudbina Zelenskog biće tužna, režim čeka kada će početi da pakuje kofere

Medvedev se u intervjuu ruskim medijima osvrnuo i na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, za kojeg je rekao da će u istoriji svoje zemlje i celog sveta ostati upamćen kao krvavi klovn.

„Njegova sudbina je, nema sumnje, tužna. Ostaće upamćen kao krvavi klovn koji je postao poznat zahvaljujući svojim objavama i koji ništa dobro svom narodu nije doneo. A, verovatno, ostaće zapamćeno i kako je određenim delovima svog tela istančano svirao klavir. To je sve što mogu o njemu da kažem“, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

On je naglasio da kijevske vlasti maksimalno odugovlače sa pakovanjem kofera za London ili Varšavu.

O Navaljnom

Na pitanje o preminulom opozicionaru Alekseju Navaljnom, Medvedev je odgovorio da o njemu „ne može ništa dobro da kaže“, ali i da „neće o njemu govoriti ništa loše“.

Ipak, kratko je prokomentarisao reakciju Zapada na njegovu smrt i ocenio da su zapadnjaci, i ne dočekavši rezultate istrage, već osmisli čitav politički program oko njegove smrti. U sličnom duhu je prokomentarisao i reakciju žene Navaljnog:

„Pogledajte na srećno lice udovice Navaljnog koja se osmehuje. Imam osećaj kao da je čekala da se to desi sve ove godine kako bi započela svoj politički život. To je vrlo tužno“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter