Izvor: EURAKTIV
01.11.2023 u 18:15
0

ON JE NA ČELU PREDSTAVNIČKOG DOMA KONGRESA: Protivnik istopolnih brakova, abortusa i rodnog identiteta(video)

Pre ulaska u Kongres, Džonson je bio advokat koji se uglavnom bavio pitanjem religijskih sloboda i uspešno odbranio zabranu sklapanja istopolnih brakova u Luizijani 2004.

Kongresmen Majk Džonson iz Luizijane, velika pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ultrakonzervativni advokat, predstavnik vrednosti „dubokog juga“, izabran je za predsednika Predstavničkog doma.

NAJVEĆI NAPAD NA UKRAJINU OVE GODINE : Ruska vojska bombardovala 118 naselja u jednom danu

WIKIMEDIA

Pre ulaska u Kongres, Džonson je bio advokat koji se uglavnom bavio pitanjem religijskih sloboda i uspešno odbranio zabranu sklapanja istopolnih brakova u Luizijani 2004.

„Ja sam hrišćanin, suprug, otac, dugogodišnji konzervativac, advokat specijalizovan za ustavno pravo i mali preduzetnik, baš tim redom“, rekao je za Baptistički magazin Luizijane 2016. godine.

Predstavljaju ga kao konzervativca koji je možda najbolje poznat po svojoj odbrani bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kada je pokušavao da preokrene rezultat izbora 2020. Kao advokat je učestovao u slučaju pokušaja da se ponište rezultati izbora u Pensilvaniji – gde je pobedio Bajden, i pozvao Trampa da „nastavi da se bori“.

Protivi se istopolnim brakovima i 2022. je predložio zakon koji bi školama zabranio da promovišu ili razgovaraju o rodnom identitetu. Protivnik je abortusa, a odluku Vrhovnog suda da ukine federalnu zaštitu prava na abortus nazvao je „radosnom vešću“.

Džonson se protivi i pomoći Ukrajini koju bi SAD eventualno slale. Od grupe Republikanci za Ukrajinu, koja ocenjuje kako kongresmeni stoje po pitanju podrške toj zemlji, Džonson je dobio najnižu ocenu.

Demokrate nisu isticale kandidaturu

Ukupno 220 republikanaca u Domu podržalo je Džonsona tokom glasanja u Predstavničkom domu. Niko od demokrata nije istakao kandidaturu.

Predstavnički dom je bez predsednika od 3. oktobra kada je grupa republikanaca, predvođena kongresmenom Metom Gacom iz Floride, smenila bivšeg predsednika Kevina Mekartija, a kao razlog za to je navela njegov tajni dogovor sa Belom kućom da usvoji predlog zakona kojim se omogućava slanje dodatne pomoći Ukrajini.

 

Republikanci, koji imaju neznatnu većinu u Predstavničkom domu, od tada su se borili da imenuju Makartijevu zamenu, sprečavajući bilo kakav zakonodavni posao u Domu.

Džim Džordan iz Ohaja i Tom Emer iz Minesote nisu uspeli da dobiju dovoljno glasova, a na trenutak je čak izgledalo da bi neki republikanci mogli pomoći demokratama da izaberu manjinskog predsednika.

Predstavnički dom će sada morati da se pozabavi Bajdenovim zahtevom za 104 milijarde dolara „hitnog“ finansiranja za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i imigracionu politiku. Džonson se ranije protivio takvim „omnibus“ zakonima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter