Izvor: Slobodna Dalmacija
28.05.2020 u 21:06
0

PEDOFILI U MANTIJAMA Skandal potresa zemlju na stogodišnjicu rođenja vrhovnog crkvenog poglavara!

Proslava stote godišnjice rođenja Jovana Pavla Drugog u njegovoj je rodnoj domovini gotovo zasenjena novim šokatnim dokumentarcem o decenijama nesankcionisanoj pedofiliji u tamošnjoj Katoličkoj crkvi.

Film je dubinski protresao konzervativne krugove i zanjihao društvena kretanja: vlada se proziva jer u službenom registru poljskih pedofila, usprkos stotinama poznatih slučajeva, nema niti jednog jedinog sveštenika, a u Sejmu se raspravlja o osnivanju posebnog odbora za istraživanje crkvene pedofilije.

OVO MORATE ZNATI

DR NESTOROVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Predsednik SZO nije doktor, bio na crnoj listi Amerike, a sada daje preporuke za koronu!

Počeo upis prvaka u osnovne škole

BiH OD 1. JUNA OTVARA GRANICE SA SRBIJOM!

ODLUČENO! OD 1. JUNA ĐACI MOGU NA EKSKURZIJE

Događaji koji su pokrenuli lanac (zakasnelih) vapaja za pravdom datiraju iz devedesetih godina, epohe najveće Vojtiline slave. Pao je Berlinski zid, crkveni uticaji u Poljskoj i čitavoj istočnoj Evropi snažno rastu, a u malom gradu Pleszewu u pobožnoj porodici odrastaju dva dečaka: Jakub i Bartek Pankowiak. Otac im svira orgulje u mesnoj crkvi, pa im je sveštenik Arkadiusz gotovo član familije.

Autoritet i bliskost s decom on zloupotrebljava kad god im roditelji nisu u blizini, a braća posramljena o svemu ćute više od 20 godina. Svoju traumu otkrivaju tek u filmu „Igra skrivača“ autora Mareka i Tomasza Sekielskog koji su u svojem prvom dokumentarcu lani već otvorili temu jednog od najvažnijih poljskih tabua.

Žrtve, koje su danas i sami očevi, u filmu nalaze hrabrosti suočiti se sa svojim mučiteljem koji pitijski odgovara da se oseća kriv pred Bogom i da se zbog svega moli svakoga dana. Autori dokumentarca otkrili su, međutim, još na desetke žrtava istoga sveštenika u ovom malom gradu.

Kad su roditelji jednog deteta koje je zbog seksualnog zlostavljanja obolelo 2016. tražili razgovor sa spornim sveštenikom, don Arkadiusz im je rekao da je puno više od njega za počinjeni greh kriv „vrag koji uništava svetost u ljudima“. Priznao im je i kako je biskup bio potanko upućen u njegov slučaj, a ta njegova izjava je tajno snimljena.

Biskup Edvard Janiak je suspendovao grešnog sveštenika tek nakon što je čuo za iskaz u kojem i njega pominje. Poljski episkopat službeno je zbog svega izrazio žaljenje, a nadbiskup Wojciech Polak u ime biskupske konferencije zatražio istragu Vatikana  na osnovu apostolskog pisma koje je papa Francisko o zaštiti maloletnika i ranjivih osoba izdao u martu 2019.

PROČITAJTE I OVO

PONIŽENJE! NOVA MERA LJUBAVI: Ako ne nađete partnera, vi spadate u invalide

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: Hrvati zabranili Srbima ulazak u zemlju

SAVO MILOŠEVIĆ O ŠAMARANJU OD STRANE GROBARA: Evo šta je rekao! (VIDEO)

TIJANA AJFON I NJENA CIFRA Evo kako je ugovarala poslove, prepiska izašla na videlo!

Nadbiskup Polak je, međutim, istragu tražio i nakon prvog dokumentarca o svešteničkoj pedofiliji braće Sekielski pre godinu dana, ali ona do danas nije pokrenuta.

Sveštenici ne moraju na izbore, ali političari moraju. Nakon što je dokumentarac „Igra skrivača“ na YouTubeu videlo gotovo 7 miliona ljudi, poljske konzervativne vlasti zadnjih dana fingiraju nužne institucionalne aktivnosti, pa je državno tužilaštvo priopštilo da istraga protiv sveštenika Arkadiusza iz Pleszewa traju od jeseni 2019.

Leva opozicija traži osnivanje parlamentarnog odbora za istragu crkvene pedofilije, ali vladajuća poljska stranka Pravo i pravda to ne želi prihvatiti, nego predlaže odbor za analizu fenomena pedofilije u celom društvu.

Izveštaji više udruženja iz 2019. sadrže više od 400 opisa i svedočanstava žrtava svešteničkih zlostavljanja u Poljskoj, ali u službenom vladinom registru pedofila nije zaveden niti jedan jedini crkveni službenik.

Vlasti u interesnoj simbiozi s crkvom odbijaju da otkriju i koliko se procesa protiv zlostavljača djece u mantiji uopšte vodi pred civilnim sudovima. Prema najnovijim anketama, više od 70 posto Poljaka traži odlučniji obračun države s nastranim sveštenicima, a i u nekim crkvenim krugovima žele se sve snažnije rešiti hipoteke kolektivne krivnje.

Ono što zataškaju ili prikriju institucije, ionako će javno razotkriti sve snažnije poljsko civilno društvo.

Guardian, naime, piše kako braća Sekielski već spremaju svoj treći dokumentarni film na istu temu. U njemu nameravaju potanko istražiti ulogu pape Vojtile, svetog Jovana Pavla Drugog, u zataškavanju svešteničkih zločina nad decom za vreme njegova pontifikata od 1978. do 2005. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter