Izvor: Alo.rs
09.11.2023 u 17:20
0

ŠPANIJA NA NOGAMA, SVE SE MENJA: Pedro Sančez postigao sporazum sa katalonskim separatistima

Španski premijer Pedro Sančez obezbedio je podršku većine poslanika u Donjem domu parlamenta, koja mu je bila potrebna za opstanak na toj funkciji.

MILJENIKU ŽENA JOŠ JEDNA ŠANSA: Pedro Sančez dobio mandat za sastav nove vlade

Katalonska separatistička partija Hunts („Zajedno“) podržala je Sančeza, četiri meseca nakon parlamentarnih izborima na kojima ni jedna partija nije osvojila potrebnu većinu, piše „Politiko“.

To bi trebalo da omogući Sančezu, koji se na čeku španske vlade nalazi od 2018. godine, da nastavi sa obavljanjem te funkcije.

To nije bilo izvesno kada je on u maju raspisao vanredne parlamentarne izbore, svega nekoliko nedelja nakon što je njegova partija pretrpela težak poraz na regionalnim i lokalnim izborima.

Nakon pregovora sa drugim levičarskim parijama koji su trajali čak 15 nedelja, Sančez je uspeo da postigne sporazum i izbegne nove izbore – ali je bio primoran da prihvati amnestiju za katalonske separatiste.

U zamenu za podršku sedam poslanika Huntsa, Sančezovi socijalisti su prihvatili da predlože novi zakon kojim se daje potpuna amnestija svima koji su uključeni u neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Zakon o amnestiji, za koji se očekuje da će biti izglasan uz pomoć Sančezovih saveznika na levici, kao i baskijskih i katalonskih separatističkih partija, skinuo bi odgovornost sa oko 1.500 osuđenih i ljudi protiv kojih se još vode sudski procesi, navodi „Politiko“.

Amnestija će se odnosi na događaje iz 2017. godine, ali i one koji su im prethodili i koji su usledili, a direktno su vezani za nelegalni referendum o nezavisnosti.

Iako tekst predloga zakona još nije objavljen – očekuje se da će biti predstavljen španskom Parlamentu sledeće nedelje – njegov sadržaj je već izazvao lavinu reakcija u zemlji i inostranstvu.

Tokom ove nedelje hiljade demonstranata su u više navrata okruživale sedište Socijalističke partije u Madridu, ljutito zahtevajući od Sančeza da ne prihvati sporazum o amnestiji.

Narodna partija, koja se nalazi na desnom centru, pozvala je na dalje proteste u svim većim gradovima Španije.

U međuvremenu, predlog zakona je privukao pažnju i evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa, koji je u sredu poslao pismo španskom ministru pravde u kojem se navodi da su vesti o amnestiji izazvale „ozbiljnu zabrinutost“.

Komesar je tražio detalje o obimu tog predloga zakona“.

Sporazum je postignut nakon višenedeljnih pregovara Sančezovih socijalista, njegovog saveznika levičarske partije Sumar, kao i defakto lidera Huntsa, nekadašnjeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, koji od 2017. godine živi u egzilu u Briselu.

Tokom poslednjih dana pregovora, Sančezov predstavnik Santos Serdan kretao se napred-nazad između španske i belgijske prestonice, izglađujući konačne detalje koji su ušli u formalni sporazum koji je danas potpisao sa generalnim sekretarom Huntsa Đordijem Turuljom.

Sporazumom se završava višemesečna politička paraliza Španije, koja je bila bez efikasne vlade od parlamentarnih izbora u kojim nijedan politički blok nije uspeo da osvoji većinu poslaničkih mesta.

Očekuje se da će se sledeće nedelje glasati o poverenju Sančezu, nakon čega će on moći da formira novu vladu.

Iako će sporazum zadržati Sančeza na vlasti, složeni pregovori i znatni ustupci, koji su bili potrebni da bi se to ostvarilo, loše su naznake političke stabilnosti Španije, piše RT Balkan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter