Izvor: Tanjug
04.08.2023 u 10:16
1

PESKOV SUMNJA: „Rusija nikako ne veruje u ta uveravanja SAD“

Kremlj nije spreman da veruje u uveravanja SAD o olakšavanju ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, ukoliko se Rusija vrati sporazumu o žitu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da Rusija nikako ne veruje u ta uveravanja SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken zamerio je u četvrtak Rusiji što se povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka.

PESKOV PORUČIO: „Važno da se kanali snabdevanja ukrajinskim žitom ne koriste u vojne svrhe“

Blinken je još jednom ponovio da se američke sankcije navodno ne odnose na izvoz ruske hrane i đubriva.

Tokom sprovođenja sporazuma, SAD su radile na rešavanju pitanja isporuke i osiguranja, uključujući pisanje pisama bankama kako bi osigurale transakcije, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će SAD nastaviti da čine sve što god je potrebno da obezbede da Rusija može slobodno da izvozi hranu ukoliko dođe do oživljavanja sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Peskov je napomenuo da je povratak na sporazum o žitu moguć, ali pod uslovom ispunjavanja svih obaveza prema Rusiji.

Rusija je prošlog meseca napustila sporazum iz jula 2022, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, a kojim je bio omogućen izvoz ukrajinskih žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka.

Sporazumom je takođe bio predviđen izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, a Rusija tvrdi da taj deo sporazuma nije ispoštovan, zbog čega se, kako je saopštila, i povukla iz tog dogovora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PESKOV SUMNJA: „Rusija nikako ne veruje u ta uveravanja SAD“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter