Izvor: Tanjug
13.03.2023 u 17:04
1

SIJARTO NE KRIJE MOGUĆE POSLEDICE: „Prekid trgovinske saradnje s Kinom produbilo bi ekonomsku krizu u EU!“

On je rekao da će oporavak od sadašnje krize u velikoj meri zavisiti od toga da li će "biti uspešan ideološki pristup, koji ima za cilj prekid saradnje između EU i Kine".

Prekid trgovinske saradnje između Evropske unije i Kine iz ideoloških razloga samo bi produbio ekonomsku krizu, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

SIJARTO PORUČIO: „Danski i nemački vojnici ne ginu u ratu u Ukrajini, ali Mađari da!“

On je boraveći u Parizu podvukao da će Evropa u prevazilaženju trenutnog perioda ozbiljnih izazova morati da bude pragmatična, preneo je MTI.

„To će zavisiti uglavnom od toga da li će donosioci odluka biti sposobni da deluju na osnovu zdravog razuma“, rekao je Sijarto nakon sastanka s generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom. Naglasio je da ako odluke o ekonomskoj politici ostanu donošene ideološki, onda svet i Evropa neće moći da prevaziđu izazove. Ministar je pozdravio to što su OECD i njen generalni sekretar „jedna od retkih organizacija i lidera u svetu koji nisu zarobljeni ideologijom, već umesto toga vode racionalnu i realističnu ekonomsku politiku zasnovanu na zdravom razumu“.

On je rekao da će oporavak od sadašnje krize u velikoj meri zavisiti od toga da li će „biti uspešan ideološki pristup, koji ima za cilj prekid saradnje između EU i Kine“.

„Ako na inicijativu zapadne Evrope ili SAD bude prekinuta ekonomska i trgovinska saradnja, evropska privreda biće u još većim problemima i ne samo da neće moći da se oporavi, već će još dublje zapasti u recesiju“, rekao je Sijarto.

Dodao je da Evropa ima fundamentalni interes u održavanju pragmatične i obostrano korisne ekonomske saradnje sa Kinom. „To jasno pokazuje i primer Mađarske“, rekao je on, navodeći da je ta zemlja mesto susreta nemačke automobilske industrije i kineskih proizvođača električnih baterija. On je istakao da politička odluka Evropske unije, prema kojoj sva nova vozila moraju da budu električna do 2035. godine, znači da je kontinentu potrebna odgavarajuća količina baterija.

„Od deset najvećih proizvođača baterija na svetu, sedam su kineski, a tri južnokorejska“, rekao je Sijarto i dodao da je postalo očigledno, ako Evropa prekine saradnju sa Istokom, evropska automobilska industrija i njena strategija prelaska na električne automobile neće uspeti i ugroziće milione radnih mesta.

Ministar je rekao da Mađarska poslednjih godina redovno beleži nova rekordna ulaganja, što je, kako je rekao, ključno za zaštitu radnih mesta. „Razlog zašto smo bili u mogućnosti da konstantno postavljamo nove investicione rekorde je to što je Mađarska odlična tačka susretanja istočnih i zapadnih kompanija“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SIJARTO NE KRIJE MOGUĆE POSLEDICE: „Prekid trgovinske saradnje s Kinom produbilo bi ekonomsku krizu u EU!“”

  1. Политички врх суседне нам Мађарске у потпуности реално и разумно сагледава последице евентуалних прекида са Кином, али и актуелне ситуације по питању рата у Украјини, као права Руске Федерације, да се заштити од САД, НАТО криминалаца, као и помахниталог укронацизма!

    4
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter