Izvor: Tanjug
05.03.2023 u 19:25
2

SIJARTO PORUČIO: „Danski i nemački vojnici ne ginu u ratu u Ukrajini, ali Mađari da!“

Mir u Ukrajini bi spasao živote, zato mađarska vlada apeluje na prekid vatre i momentalne mirovne pregovore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
On je za hrvatski medij rekao da, kada je reč o poziciji Mađarske, ona se razlikuje od ostatka Evropske unije.

-Danski ili nemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da- rekao je Sijarto, aludirajući na ukrajinsku etničku zajednicu u Mađarskoj, čiji se pripadnici bore u ukrajinskoj vojsci.

On je rekao da je na „ratna retorika u toj hemisferi mnogo jača nego priča o miru“, ali se nada da će evropske i transatlanske zajednice takođe usvojiti mađarsku poziciju.

ORBAN IDE U KIJEV? Sijarto saopštava da se planira susret mađarskog premijera i Zelenskog

-Mađarska nije deo konflikta, stoga, nije na mađarskoj vladi da kaže šta treba da se desi nakon prekida vatre, ali geografski integritet i suverenitet mora da se sagleda. Jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata- poručio je Sijarto.

Odgovarajući na pitanje da li kraj rata zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina, Sijarto je rekao da „očigledno, postoje dve strane u ratu“ i da se nada da će strane razgovarati jer, kako je naveo, “obe strane žele održiv mir“.

Upitan o mogućnosti da premijer Viktor Orban poseti Kijev, Sijarto je rekao da je Orban dobio poziv i da sada „tehnički detalji moraju da budu razjašnjeni“.

-Kada se steknu uslovi, može biti posete- rekao je Sijarto.

POČELO POVLAČENJE UKRAJINSKIH SNAGA IZ BAHMUTA: Ruska vojska sve snažnije dejstvuje

Na temu prijema Finske i Švedske u NATO, Sijarto je rekao da je mađarska vlada podržala njihove aplikacije, dodajući da smatra da će poslanici podržati predlog vlade koji je na skupštinskom razmatranju.

Na pitanje zagrebačkog medija o podršci Budimpešte Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da Mađarska ima „veoma dobre“ odnose sa Srbijom i da smatra da je stabilnost na Zapadnom Balkanu ključna.

Ekonomska stabilnost je ključ, i zato, kako je dodao Orban, mađarska vlada podržava mala i srednja preduzeća u RS.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SIJARTO PORUČIO: „Danski i nemački vojnici ne ginu u ratu u Ukrajini, ali Mađari da!“”

  1. Ali se zato zdušno zalažete da što više drugih nacionalnosti mora da se žrtvuje apelujući na ljudska prava, jer treba poubijali onoliko pravoslavnih Slovena
    . Zar ne ?

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter