Izvor: Kurir.rs
19.12.2023 u 12:51
41

POČINJE VELIKA POMORSKA BITKA ZA UKRAJINU: London i Kijev sklapaju pakt, britanska mornarica hoće Crno more

U narednim sedmicama Ukrajina i Velika Britanija potpisaće desetogodišnji bezbednosti pakt, u okviru kojeg će Britanija koristiti svoju pomorsku ekspertizu da pomogne Ukrajini u kontroli Crnog mora.

KINESKI RATNI BRODOVI PRVI PUT U KAMBODŽI: Evo na šta su pristali!

Napominje se da će se Memorandumom o razumevanju, Britanija obavezati da „zadrži Ukrajinu u borbi“ protiv Rusije pružanjem vojne podrške i finansijske pomoći.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma podrazumeva dalju formalizaciju razmene obaveštajnih podataka između Londona i Kijeva.

Dokument će sadržati i posleratne bezbednosne garancije i planove za odbranu Ukrajine posle rata, koji bi trebalo da odvrate Rusku Federaciju od novog napada.

Konkretno, reč je o povećanju zaliha oružja i obnavljanju antiruskih sankcija, prenosi britanski Telegraf.

Prema pisanju lista, britanski zvaničnici obavestili su ukrajinske kolege da će se Britanija u okviru memoranduma fokusirati na jačanje pomorskog potencijala Ukrajine i pružanje finansijske pomoći.

Oružje koje će biti isporučeno u okviru pakta imaće za cilj veću interoperativnost Oružanih snaga Ukrajine sa snagama NATO-a, a nastaviće se i program obuke ukrajinske vojske.

Britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Tim Berou,  nedavno je u Briselu o britanskom paktu tajno razgovarao s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika.

List podseća da su čelnici EU prošle nedelje u Briselu raspravljali o dugoročnom bezbednosnom paketu za Ukrajinu.

Kijevu su obećane dalje isporuke oružja u sklopu ugovora vrednog 20 milijardi evra u sledeće četiri godine.

Britanija je godišnje donirala 2,3 milijarde funti vojne pomoći Kijevu, otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega.

Velika Britanija i Norveška su 11. decembra zajedno predvodile novu „Koaliciju pomorskih sposobnosti“ kako bi ojačale sposobnost Ukrajine za operacije na moru.

To uključuje isporuku brodova i vozila za pomorske snage ukrajinskoj vojsci.

Velika Britanija će, posebno, Ukrajini obezbediti dva broda klase Sandaun, 20 amfibijskih vozila Viking i 23 jurišna plovila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

41 thoughts on “POČINJE VELIKA POMORSKA BITKA ZA UKRAJINU: London i Kijev sklapaju pakt, britanska mornarica hoće Crno more”

  1. то ме све подсећа на ону строфу песме из филма „Ко то тамо пева“
    „наша војска напад чека спремила је малог топа затресла се сва европа …“ хахаха

    24
    1
    Odgovori
  2. ☝🏻 СЛОБОДА СЕ НЕ ДОБИЈА УЧЕСТВОВАЊЕМ У ЛАЖНИМ ИЗБОРИМА У СИСТЕМУ КОЈИ ЈЕ ОКУПАТОР ПОСТАВИО📝🖋️😠… СВИ ДОБРО ЗНАМО КАКО СЕ И НА КОЈИ НАЧИН СЛОБОДА ДОБИЈА. ☝🏻БОЈКОТ ЛАЖНИХ КВАЗИ ИЗБОРА. БОЈКОТ АНТИ-СРБСКОГ „УСТАШКОГ СИСТЕМА“ КОЈИ ЈЕ НАСИЛНО ИНСТАЛИРАН 1945. ГОДИНЕ ОД СТРАНЕ ЧЕРЧИЛОВОГ ТИТА {ВАЛТЕР ВАЈС} И ПОДМУКЛОГ ДИВЉЕГ ЗАПАДА. БОЈКОТ СВИМ ПОЛИТИЧАРИМА, ПАРТИЈАМА, ПОКРЕТИМА И СТРАНКАМА У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ ЈЕР СВИ СУ „ЛАЖЊАЦИ“. „НИ КУРТА НИ МУРТА“. СРБИЈА СРБСКОМ РОДУ 🙏🏻☦️🏴‍☠️🇷🇸🐺🇷🇺🐻🏴‍☠️❤️🌿☝🏻,,, ШИРИ ДАЉЕ,,,,,,,,,,

    20
    7
    Odgovori
  3. Склопили су пакт са ђаволом.То је за њих почетак краја на мору !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

    31
    1
    Odgovori
  4. Ostrvski anglosaxonski licemeri ne shvataju da su jedna propala kraljevina 👑 sa kolonijalnom tradicijom koja se prekida u XXI veku 🤭🫣❗A to su im i rusi lepo („Solovjev uživo“) rekli da im treba 1 „Sarmat“ i 206sec vremena da ih urazume … 🤔 …

    30
    0
    Odgovori
    • Pa GB ima znatno jacu i moderniju mornaricu. Nece Rusi znati sta ih je snaslo. A rakete kao sto mogu da padaju na London, mogu i na Moskvu.
      Ne palite se vise na te Ruse. Nikom dobra nisu doneli.

      1
      1
      Odgovori
  5. Nisam siguran da će ukrajina imati izlaz na more. Rusi nisu glupi i znaju da bi ostavljanjem ove vlasti u ukrajini i daljim ispiranjem mozga mladim naraštajima ukrajine sa gomilanjem zapadnog oružja ukrajina uvek bila bure baruta i problem za njih. Mislim da su ukrajinci jedini narod na planeti koje su uspeli nagovoriti da dobrovoljno ratuje protiv rusije.

    1
    0
    Odgovori
  6. Ugovori za 4 godine unapred? Da li ce imati ko da vrati to i da plati? Sta ako Ukrajinu Rusija oslobodi i pripoji kao novu zemlju u svoju Federaciju?!?

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter