Izvor: BSC Happy/Kurir
23.07.2023 u 09:20
0

POLJSKA PREMEŠTA VOJSKU NA ISTOK: Putin optužio Varšavu da ima pretenzije na Belorusiju i zapadnu Ukrajinu, oglasila se i Nemačka

"Dobro se zna da sanjaju i o beloruskoj teritoriji"

Ruski predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na zapad Ukrajine, kao i na Belorusiju, koja je do 1991. godine bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom.

Poljska je članica Evropske unije i deo je NATO.

Kako prenosi agencija Rojters, Putin je izjavio da će bilo koja agresija na Belorusiju biti smatrana kao napad na Rusiju.

Kako je Putin rekao na sednici Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Moskva bi mogla „svim raspoloživim sredstvima“ da reaguje na napad na Belorusiju, sa kojom je Rusija u savezu.

Bezbednosni komitet Poljske odlučio je pre dva dana da premesti vojne snage na istok te zemlje, nakon što su pripadnici ruske plaćeničke formacije Vagner stigli u susednu Belorusiju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su Nemačka i NATO spremne podrže Poljsku u odbrani od eventualnih pretnji s istoka.

Putin je izneo tvrdnju da poseduje medijske izveštaje o planovima jedinica poljske i litvanske vojske koje bi se navodno uključile u operacije u zapadnoj Ukrajini, delovima koji su prošlosti pripadali Poljskoj i da navodno žele da okupiraju tu teritoriju.

LUKAŠENKO STIGAO U MOSKVU: Veliki sastanak sa Putinom, ovo je glavna tema

– Dobro se zna da sanjaju i o beloruskoj teritoriji – rekao je Putin, ne iznoseći dokaze za te tvrdnje.

On je dodao da „što se tiče Belorusije, ona je u savezu sa Rusijom i agresija na Belorusiju bila bi agresija na Rusku Federaciju“.

– Odgovorićemo na to svim sredstvima – poručio je ruski predsednik.

Poljska je tvrdi da nema nikakve teritorijalne pretenzije na Belorusiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter