Izvor: Tanjug
04.11.2023 u 11:51
1

PORTPAROL PENTAGONA SAOPŠTIO: „Širi regionalni sukob na Bliskom istoku uspešno se sprečava“

 Širi regionalni sukob na Bliskom istoku uspešno se sprečava, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

On izjavio da je u ovom trenutku primetno da je rat između Izraela i militanata Hamasa ograničen i da je sprečeno njegovo širenje.

Rajder je to rekao nakon što je vođa libanske šiitske islamističke grupe Hezbolah Hasan Nasralah juče održao prvi govor od napada palestinskih militanata Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je najavio moguću dalju eskalaciju, ali bez konkretnih poziva na veći napad na izraelske snage.

Hezbolah, koga podržava Iran, sporadično napada izraelske snage na libansko-izraelskoj granici i granatira izraelsku teritoriju.

Na pitanje da li je Hezbolah uspešno odvraćen od ulaska u sukob, Rajder je rekao da je „ključni fokus američke vlade i Ministarstva odbrane da neprijateljstva ne prerastu u širi regionalni sukob“.

25 DRŽAVLJANA BIH NALAZI SE NA BLISKOM ISTOKU: U Gazi poginula Hrvatica?

SAD su juče pozvale Hezbolah da ne “koristi“ rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, nakon što je Nasralah rekao da su “sve opcije otvorene“.

“SAD ne traže eskalaciju ili širenje sukoba koji je Hamas doneo u Izrael. Ovo ima potencijal da postane krvaviji rat od rata Izraela i Libana 2006. SAD ne žele da se sukob proširi na Liban“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Nasralah je juče upozorio da su na libanskom frontu „sve opcije otvorene“ i dodao da je dobio poruke da će SAD bombardovati Iran ako Hezbolah nastavi operacije na granici sa Izraelom.

Istakao je se regionalni sukob može sprečiti ako bude obustavljena, kako je naveo, „agresija“ na Pojas Gaze, za koju je rekao da je „američka agresija“ i dodao da Vašington može da natera Izrael da obustavi tu agresiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PORTPAROL PENTAGONA SAOPŠTIO: „Širi regionalni sukob na Bliskom istoku uspešno se sprečava“”

  1. Jel to sprecavas tako sto pobijes sve civile, a sa onima sa kojima ratujes to cinis tako da za jednog borca pobijes 150 ljudi. Sto je ovo lepo. Bas bih voleo da vidim da li ce Izraelci imati ‘Vukovar’. Cisto sumnjam. Sada treba biti drugi Nirnberg, ali za neke druge glavesine!

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter