Izvor: Blic.rs/Jutarnji list
31.10.2022 u 11:08
0

PUTIN PRED NOVIM IZAZOVIMA: Rusija duboko zagazila u RAT, a on se ozbiljno priprema za predsedničke izbore!?

Iako je Rusija do grla u ukrajinskom ratu, Vladimir Putin počeo je pripreme za predsedničke izbore u martu 2024.

PUTIN ČESTITAO LULI DA SILVI POBEDU: Poželeo mu uspeh, dobro zdravlje i prosperitet

Unutrašnji politički blok predsedničke administracije već održava sastanke o izbornoj kampanji 2024. a u njima učestvuju zvaničnici i politički konsultanti koji sarađuju s Kremljom, saznaje nezavisni portal Meduza.io od dva izvora bliska ruskoj predsedničkoj administraciji.

Prema njima, zasad se u Kremlju bave samo najuopštenijim konturama nadolazećih izbora, ali već je jasno da će „kampanja biti podređena Vladimiru Putinu“. Jedan od sagovornika „Meduze“ ukazao je na ono što se ionako zna:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Nema govora o drugim kandidatima iz vladajućih krugova – istakao je.

Putin je 2018. sa lakoćom osvojio četvrti predsednički mandat. Najpre se rešio jedinog potencijalnog rivala, opozicionara Alekseja Navaljnog kojem je zabranjeno kandidovanje zbog sudske presude koju su mu ionako smestile vlasti. U međuvremenu je Navaljni osuđen na devet godina robije i tako ponovno sprečen da se kandiduje.

Prema ruskim zakonima, ovo je morao da bude poslednji Putinov mandat, ali je Duma u proleće 2020. izglasala izmene Ustava, kojima su mu omogućena još dva mandata. Ako ga posluže zdravlje, vojska i FSB, moći će da vodi Rusiju do 2036, kada će imati 84 godine.

Na nadolazećim izborima, Putinovi rivali biće „reda radi“ predstavnici parlamentarnih stranaka. Neće biti liberalnih kandidata kao 2018, kad su ionako loše prošli – Grigorij Javlinski dobio je 1,05 odsto glasova, a TV voditeljka Ksenija Sobčak 1,68%. Izvesno je da se ona neće kandidovati jer je prošle nedelje pobegla iz Rusije da izbegne hapšenje.

Sagovornik „Meduze“ blizak Putinovoj administraciji ukazao je da Kremlj obično počinje da se priprema za predsedničke izbore oko godinu i po unapred. Predsednički izbori se tradicionalno održavaju svakih šest godina, druge nedjelje u martu.

Predsednička administracija prvo utvrđuje same konture kampanje, a zatim bira političke konsultante koji će biti odgovorni za glasanje u regionima. Nakon toga, nekoliko meseci pre glasanja, u regionima se grade „mobilizacione mreže“, odnosno odlučuje se ko će i kako „mobilizovati“ državne službenike i druge birače lojalne vlastima. Otprilike u isto vreme utvrđuje se konačna ideološka strategija kampanje.

Za sad, nije posve jasan čak ni opšti sadržaj ove strategije.

„Meduzini“ sugovornici kažu da je jedino što je trenutno jasno to da će se Putinova sledeća kampanja graditi oko „antizapadnih“ narativa. On će, kao i obično, govoriti o „povratku ruske veličine, borbi protiv Zapada i multipolarnog sveta“, uprkos tome što unutarpolitički blok predsedničke administracije misli da potražnja za takvom retorikom nije velika jer to nije ono što brine birače, nego je zanimljivo isključivo predsedniku.“

Osim toga, Kremlj se trenutno nada da će se rat sa Ukrajinom završiti pre predsedničkih izbora, ali to uopšte nije sigurno. Takođe se otvaraju i pitanja poput onog šta će da proglase pobedom u ratu. Na izbore bi trebalo da se izađe sa nekim postignućima, na primer bar sa nekim pripojenim teritorijima. Ali, još uvek nije jasno koje će teritorije da budu jer rat nije gotov.

Uprkos tome, Kremlj želi da postigne rekordne Putinove rezultate na predstojećim izborima.

Strategija Kremlja je da podrška mora da bude potpuna, uključujući i demonstraciju popularnosti predsednika Zapadu, navodi „Jutarnji list“. Na predsedničkim izborima 2018. odaziv je bio 67,54 odsto, a Putin je prema zvaničnim podacima osvojio 76,69% ​​glasova. Nedavno je skoro 100 odsto ljudi iz četiri ukrajinske oblasti – Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska – glasalo za „pripajanje Rusiji“ na „referendumima“ koji se naširoko smatraju lažnima.

Sa druge strane, jedan od političkih stratega koji sarađuje s Kremljom rekao je „Meduzi“ da bi najlogičnija opcija bila da se izbori uopšte ne održe 2024, nego da se uvede vanredno stanje u čitavoj Rusiji i odloži glasanje. Naime, do 2024. u potpunosti će se osetiti ekonomske posledice sankcija i izolacije, ali takav scenario je teško moguć.

– Razlog je jednostavan, a glasi: „Vladimir Putin voli da vidi da ga narod podržava naroda – rekao je „Meduzi“ izvor iz Kremlja.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter