Izvor: Kurir.rs
16.04.2023 u 22:10
0

PUTIN SE SASTAO SA NOVIM MINISTROM ODBRANE KINE: General Li Šangfu poručio: „Nastavljamo saradnju, stojimo rame uz rame“ (VIDEO)

Ova poseta je bila prva Lijeva poseta nekoj zemlji otkako je imenovan prošlog meseca.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u nedelju u Moskvi sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom. Obojica su pozdravili vojnu saradnju dve nacije, koje su proglasile partnerstvo „bez ograničenja”.

EVO ŠTA PUTIN SLUŽI NAJVAŽNIJIM GOSTIMA – GASTRODIPLOMATIJA: Si Đinping dobio palačinke sa prepelicama, Makron srnetinu sa kupinom

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa Putinom u Moskvi prošlog meseca.

Rusija i Kina su krenule u dalje jačanje svojih ekonomskih, političkih i vojnih veza otkako je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022.

Na snimku sastanka se vidi kako se Putin rukuje sa Lijem, a zatim seda za sto. Prisustvovao je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Aktivno radimo preko naših vojnih resora, redovno razmenjujemo korisne informacije, radimo zajedno u oblasti vojno-tehničke saradnje, održavamo zajedničke vežbe“, rekao je Putin.

Vežbe su, dodao je, održane na Dalekom istoku, kao i u Evropi i uključivale su kopnene, pomorske i vazdušne snage.

„Nesumnjivo, ovo je još jedna ključna oblast koja jača izuzetno poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa“, rekao je Putin.

„Kina je spremna da nastavi saradnju sa Rusijom zarad prosperiteta celog sveta, izjavio je kineski ministar odbrane Li Šangfu tokom razgovora, prenosi RIA Novosti.

„Stojimo rame uz rame i radimo na poboljšanju blagostanja naših naroda. Uzimajući u obzir da je ekonomski oporavak veoma spor. Svet je veoma nemiran, mir, mirni odnosi među zemljama su veoma traženi… Saradnja ( sa Rusijom) se razvija na svim nivoima i takvu saradnju ćemo nastaviti za razvoj i prosperitet celog sveta“, rekao je Šanfu na razgovorima.

Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, rekao je u petak visoki zvaničnik u Kijevu. Kina je više puta negirala da šalje vojnu opremu Rusiji, piše Rojters.

NATO i Sjedinjene Države kažu da još nisu videli znake da Peking isporučuje oružje Moskvi.

Ova poseta je bila prva Lijeva poseta nekoj zemlji otkako je imenovan prošlog meseca.

„U poslednje vreme saradnja Rusije i Kine u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi se veoma dobro razvija“, rekao je Putinu, dodavši da je to pomoglo jačanju regionalne bezbednosti.

Peking je najavio Lijevu posetu Moskvi prošle nedelje, rekavši da će se sastati sa zvaničnicima odbrane, ali nije pominjao sastanak sa Putinom.

Li je pod američkim sankcijama od 2018. zbog kupovine borbenih aviona i opreme od glavnog ruskog izvoznika oružja Rosoboroneksporta.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter