Izvor: Kurir.rs
03.10.2023 u 09:54
0

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Republikanac odan Trampu pokrenuo smenu šefa Predstavničkog doma Kongresa!

Met Gec, republikanac iz Predstavičkog doma američkog Kongresa pokrenuo je inicijativu za smenu predsedavajućeg tog tela Kevina Mekartija, takođe člana Republikanske partije.

– Imam dovoljno republikanaca da se naredne nedelje jedna ili dve stvari dese: Kevin Mekarti ili više neće biti predsedavajući Predstavničkog doma ili će biti predsedavajući tog doma koji radi u interesu demokrata. Meni svaki rezultat odgovara, jer američki narod ima pravo da zna koga ima na vlasti – izjavio je sinoć Gec nakon što je predao zahtev za smenu Mekartija.

Mekarti mu je nekoliko minuta kasnije kratko odgovorio porukom „Samo napred“ na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Gec, desničarski republikanac sa Floride koji je lojalan bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu i veliki kritičar rada Mekartija, mesecima je najavljivao taj potez, a pretnje su se pojačale nakon što je ovog vikenda Mekarti uz podršku demokrata dobio neophodan broj glasova da se izbegne zatvaranje vlade SAD.

To će biti test za Mekartija, a moraće i da zatraži podršku demokrata.

Kakav će biti rezultat glasanja još nije jasno, ali su i pristalice Mekartija nedeljama najavljivale da su spremne za ovaj potez.

Rezultat može biti poniženje, jer bi Mekarti time postao prvi predsedavajući Predstavničkog doma koji je smenjen, ali može da dobije novi zamajac time što će preći još jednu prepreku, makar sa tesnom većinom.

Mekarti je, nedavno, o zahtevima za smenu rekao i da je to šansa da se kritičari ućutkaju jednom za svagda.

Gec je napomenuo da je njegov potez verovatno osuđen na neuspeh.

Optužio je Mekartija da pravi dogovor sa Belom kućom kako bi se doneo zakon kojim bi bilo omogućena finansijska pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zahtevi za smenu predsedavajućeg Predstavničkog doma nisu uobičajeni i podrazumevaju strogu proceduru, koja je u proteklom veku samo dva puta bila pokrenuta protiv republikanskih šefova tog tela, navodi Glas Amerike.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter