Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
12.07.2023 u 19:10
1

Rusi uništili skladišta zapadnih raketa dugog dometa u Mikolajevskoj oblasti VIDEO

Dok obe sukobljene strane krije gubitke na linijama fronta i u strateškim pozadinama, lokalni stanovnici otkrivaju da su pogođene mete ruskim udarima širom Ukrajine. U noći, grad Nikolajev je pogođen ruskim projektilima. U okolini su se čule jake eksplozije.

ŠOJGU PRAVO U METU: Kijevske snage izgubile preko 26.000 vojnika i više od 3.000 komada vojne opreme (VIDEO)

Sledećeg dana lokalni izvori su otkrili da je meta ruskog napada bilo skladište Oružanih snaga Ukrajine koje se koristi za skladištenje avionskih raketa dugog dometa dopremljenih sa Zapada. Kako se navodi, vatra je viđena u toj oblasti oko ponoci. Podatke je izneo koordinator boraca u regionu.

Ukrajinski ratni avioni naoružani raketama dugog dometa iz ovog skladišta poleteli su na aerodrom mikolajevskog avio-remontnog preduzeća koje se nalazi u blizini.

Istog dana rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u rejonima Mikolajeva i Kramatorska uništena skladišta municije ukrajinske grupacije „Herson” i 56. mehanizovane brigade OSU.

Ukrajina je 9. jula pokušala da pogodi ciljeve u oblastima Krima, Kaluge i Rostova raketama za PVO sisteme S-200 koje su prenamenjene za napade na kopnene ciljeve.

Dve rakete su oborile snage PVO Rusije, još dve su presrele sredstvima elektronskog ratovanja. Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov dao je instrukcije da se „planiraju preventivni vatreni udari na skladišta i lansirne pozicije“ takvih raketa i drugih udarnih sredstava.

Ukrajinske snage udarile na gradove u regionu Zaporožja raketama Storm Shadow i sistemima HIMARS

Ukrajinske snage su 11. jula raketama Storm Shadow pogodile grad Berdjansk u Zaporoškoj oblasti. Lokalne vlasti potvrdile su eksplozije u gradu. Drugi cilj bio je grad Tokmak u istoj oblasti Zaporožja, koji je gađan projektilima HIMARS.

U popodnevnim satima bilo je najmanje dva napada na grad Berdjansk. Prvi talas raketa presrele su ruske snage PVO u oblasti morske luke Berdjansk.

Posle 10 minuta, grad je ponovo ciljan. Još 4 rakete su oborene, ali jedna od njih je stigla do preduzeća Južgidromaš. Lokalne vlasti su potvrdile da je pogođeno lokalno preduzeće.

Samit NATO-a u toku ali bez pobeda na ukrajinskom frontu

Posle stalnih napada ukrajinskih malih pešadijskih grupa, koje su pojedini ruski mediji nazivali i „ofanzivom komaraca“, nisu doneti nikakvi značajni rezultati na linijama fronta u Zaporožju.

Ukrajinske snage su sada konačno pokrenule nove kopnene operacije velikih razmera sa tenkovima i oklopnim vozilima NATO-a u pokušaju da probiju rusku odbrane uoči samita NATO-a u Viljnusu.

Tri dana ranije, ukrajinske snage su uspele da se probiju do 500 metara u rusku odbranu severoistočno od grada Rabotina. Međutim, oni i dalje obezbeđuju svoje uporište u toj oblasti, nesposobni da postignu dalji uspeh pod teškim granatiranjem ruske artiljerije.

Ukrajinske kolone sa zapadnim vozilima konačno su raspoređene u napadima, koji, međutim, nisu rezultirali dobicima, već rastućim gubicima.

Prema preliminarnim izveštajima sa fronta, ukrajinska vojska je tokom proteklog dana u operacijama kod Orehova izgubila najmanje tri nemačka tenka Leopard i desetak stranih oklopnih vozila.

U tako jučerašnjeg dana, ukrajinska vojska je nastavila jurišne operacije upotrebom strane teške opreme. Gađali su ruske položaje u blizini Rabotina koji se nalaze između zona odgovornosti ruskog 291. i 70. puka.

Ukrajinska komanda verovatno se kladi na nedostatak koordinacije između ruskih jedinica; ali ruska vojska nastavlja da udara ukrajinske i NATO tenkove, držeći kontrolu nad njihovim uporištem u toj oblasti.

Na zapadu ukrajinske jurišne grupe popunjavaju groblja NATO tenkova u oblasti Pjatihatki. Snimci sa lica mesta potvrđuju da ukrajinske vojne kolone ne uspevaju da prođu kroz minska polja pre nego što stignu do ruskih položaja u toj oblasti. Sve više zapadnih vozila pretvara se u metalni otpad neprofesionalnim operativnim postupcima ukrajinske vojske.

Ukrajinske snage do sada nisu ostvarile pobedu kod Pjatihatkija, dok se pozicione borbe nastavljaju u oblasti Velike Novoselke, a linije fronta ostaju nepromenjene.

Glavno ratište je sada na Grušivoj balki. Ovo je malo suvo korito reke koje se nalazi severno od Prijutnoja gde ukrajinske snage pokušavaju da zauzmu uporište.

Teške borbe se vode duž svih linija fronta, gde ukrajinska vojska pokušava da izvuče makar neke pobede kako bi opravdala pomoć desetina milijardi dolara koju su dale zemlje NATO-a.

Počeo je samit NATO-a, Zelenski nema čime da se pohvali svojim pokroviteljima, dok se ni ovima ne žuri da ga prime u NATO.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Rusi uništili skladišta zapadnih raketa dugog dometa u Mikolajevskoj oblasti VIDEO”

  1. Ne razumem o čemu je ovde reč. Neće da prime Ukrajinu u NATO a realno NATO je u Ukrajini.
    Šta je bitno ko se tu ‘udao a ko oženio’? Zna se samo ko je hebena strana. Idealna prilika da sparinguju NATO i Rusija a Ukrajinci sve to plate životima i teritorijom.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter