Izvor: RT
10.01.2024 u 16:33
0

USKORO STIŽE „RUVIKI“: Ruska Vikipedija već ima skoro 2 miliona članaka

Ruska internet-enciklopedija "Ruviki", koja je još u fazi testiranja, za sada se može čitati na 20 jezika.

Ruski analog poznate „Vikipedije“ pod nazivom „Ruviki“ počeće sa radom već ove godine, a beta testiranje će, kako se očekuje, biti završeno 15. januara, otkrili su iz pres službe enciklopedije. Beta verzija ruske internet-enciklopedije već je dostupna za čitanje, i to od sredine prošle godine, i može joj se pristupiti preko ovog linka. Konačna verzija, kako javlja „Izvestija“, podrazumevaće tehnološke izmene u odnosu na beta verziju.

Za sada, na sajtu ima 1.940.683 članaka, a najčitaniji tekstovi u fazi testiranja bili su spisak poznatih ličnosti koji su preminulih tokom 2023, palestinsko-izraelski sukob, SVO, ali i članci posvećeni međunarodnoj izložbi i forumu „Rusija“, najpopularniji filmovi u Rusiji, Moskvi, predstave u čuvenom pozorištu Boljšoj teatar itd.

IRAN ŠALJE RUSIJI NOVO ORUŽJE KOJE ĆE ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI: Kijev u panici – „Mnogo smo zabrinuti“

„Ruviki“ će imati izdvojene tematske celine, uključivaće i opciju audio-prepričavanja sadržaja članka, video-sekciju, podkaste, i personalizovani sadržaj. Već sada platforma „Ruviki“ postoji na čak 20 jezika naroda koji žive u Rusiji, a planira se da će tokom ove godine biti omogućeno čitanje sadržaja na još deset jezika.

Autori tekstova mogu biti kako stručnjaci za određenu temu, tako i obični građani, ali za verifikaciju sadržaja odgovaraju isključivo profesionalci, ističu iz „Ruvikija“. Ukoliko članak bude napisan lepo i ukoliko bude sadržao istinitu informaciju – mesto u enciklopediji mu je zagarantovano, ocenjuju ruski zvaničnici.

Podsetimo, potreba za ruskom enciklopedijom nastala je nakon otpočinjanja SVO, budući da, kako tvrdi Moskva, svima poznata „Vikipedija“ dozvoljava da se objavljuje informacija, koju Kremlj smatra neistinom. Moskva je posebno nezadovoljna time jer se, između ostalog, radi o informacijama povezanim sa SVO i ruskom vojskom.

Iz Saveta Federacije Rusije kažu da se očekuje da će se protiv „Vikipedije“ u Rusiji stoga podizati nove tužbe, zbog nepoštovanja ruskih zakona i odbijanja da se ukloni sporan sadržaj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter