Izvor: Informer
18.12.2023 u 14:21
0

RUSKI SUHOJI RAZNELI UKRAJINSKA UPORIŠTA: Stežu se ruska klješta oko Avdejevke

Ruska vojska bombardovala uporište Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska avijacija bombardovala je avionima Su-34 uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Piloti su koristili visokoeksplozivne avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Ova municija omogućava da se nanose precizni udari bez ulaska u domet protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Ruske trupe odbile sedam napada ukrajinskih snaga kod Kupjanska

Ruske trupe odbile su sedam napada ukrajinskih Oružanih snaga na kupjanskom pravcu, Kijev je izgubio više od 50 vojnika, borbeno vozilo pešadije i dva samohodna artiljerijska oruđa, izjavio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

ZELENSKI DOTAKAO DNO? Evo za koliko će Ukrajina biti GOTOVA

Prema njegovim rečima, napadi su odbijeni, neprijatelj se povukao u zapadnom i jugozapadnom pravcu.

Ukupni gubici ukrajinskih trupa iznosili su više od 50 vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, dva samohodna artiljerijska oruđa 2S1 „gvozdika“, dva borbena oklopna vozila i haubica D-30, dodao je Zibinski.

Priveden ukrajinski agent u Iževsku

U Iževsku je priveden ukrajinski agent koji se spremao da digne u vazduh jednog od rukovodilaca odbrambenog preduzeća u Udmurtiji, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Kako se navodi u saopštenju, on je po nalogu ukrajinske terorističke organizacije pripremao teroristički napad improvizovanom eksplozivnom napravom protiv jednog od rukovodilaca vojno-industrijskog preduzeća Udmurtske Republike.

Pripadnici FSB su mu oduzeli komponente za izradu eksploziva, kao i sredstva veze sa prepiskom sa ukrajinskim koordinatorima.

Hronika ratnih dešavanja: Ruski padobranci napreduju ka Časovom Jaru, Avdejevka uklještena (VIDEO)

Jedinice ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izvele su noću kombinovani udar koristeći bespilotne letelice i rakete kamikaze. Ukrajinska infrastruktura je pogođena u Odesi, gde je napad navodno pogodio lokaciju pomorskih dronova Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, izvršeni su udari po ciljevima u Hersonu i Hmeljnickoj oblasti, ali nema detaljnih podataka o pogocima.

Tokom dana nije bilo značajnijih promena u pravcu Starobelskog. U sektoru Kupjanski, borbe se nastavljaju kod Sinkovke, u sektoru Kremenski – u zoni ​​Torskog izbočina i šumarije Serebrjanski, borbe se vode na kursu sudara.

U pravcu Soledara nastavljaju se aktivni sukobi na magistralnom putu Časov Jar-Hromovo, gde je OSU izgradio mrežu dobro utvrđenih položaja. Ruski padobranci, uz podršku operatera bespilotnih letelica, izvode jurišne operacije na području između Bogdanovke i Krasnog, probijajući se na prvu liniju odbrane OSU.

U sektoru Avdejevke, Oružane snage Rusije nastavljaju operaciju zauzimanja utvrđenog područja  OSU kleštima. Na severnom krilu vode se borbe na periferiji Stepovoje i u šumskom pojasu na prilazima Novokalinovu. Na južnom krilu situacija ostaje nepromenjena: posle višednevnog lošeg vremena, aktivnost obe strane na ovom području je smanjena. U oblasti Nevelskog, OSU je pokušao da napadne prednje položaje Oružanih snaga Rusije, ali je zaustavljen i odbačen.

POZNATO JE KADA ĆE SE SRUŠITI FRONT, UKRAJINA PADA? Ekspert otkrio koliko je još vremena ostalo

U sektoru Orehova, ruske jedinice nastavljaju ofanzivne operacije, vraćajući pozicije izgubljene tokom leta. OSU se pritiska istovremeno iz dva pravca: zapadno od Rabotina i severno od Verbovoga. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu lokalne kontranapade, ali nisu postigle uspeh. Međutim, zbog nestabilne komunikacije, preciznija konfiguracija fronta još nije poznata.

Na Hersonskom pravcu borbe se nastavljaju u Krinkiju, gde je situacija ista. OSU je gađao pozadinska područja i izveo neuspešan pokušaj da izvrši masivan udar dronovima na region i Krim. Zauzvrat, Oružane snage Rusije su nanele vatru na položaje VSU, uključujući i uz pomoć TOS-1A Solncepek, a na desnoj obali Dnjepra, posade MLRS Grad radile su po privremenim mestima razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Belozerka.

Ima uspeha i na terenu, gde je moguće odbiti napade ukrajinskih snaga. Međutim, obe strane imaju probleme u ovoj oblasti: iako OSU i dalje trpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi, međutim, očigledno je uzeo u obzir iskustvo prethodnih pokušaja iskrcavanja trupa na levoj obali i počeo da pokazuje veći oprez. Međutim, Oružane snage RF takođe imaju problema sa elektronskim ratovanjem i protivbaterijskim ratovanjem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter