Izvor: ALO.RS
10.10.2023 u 11:07
0

„SAD ĆE UĆI U RAT AKO…“ Dramatične prognoze za sledeći korak Pentagona u Gazi

Amerika će verovatno direktno intervenisati vazdušnim i pomorskim udarima ako opstanak Izraela bude ugrožen, smatra penzionisani američki general Beri Mekefri.

Do takve eskalacije bi, kako on smatra, verovatno došlo samo ako bi bliskoistočni susedi Izraela u velikoj meri bili uključeni u sukob.

Čekamo da vidimo da li će Hezbolah intervenisati iz Libana sa svojih 100.000 čudnih raketa? Hoće li se Zapadna obala zapaliti? I šta će Sirijci i Egipćani učiniti? – rekao je general – preneo je „Biznis insajder“.

On je, naime uveren da će podrška Amerike biti apsolutna, te da će SAD ući u rat i u slučaju da Iran ili Sirija vojno intervenišu.

SAD su saopštile da udarnu grupu nosača aviona, uključujući F-35 i F-16, šalju da patrolira istočnim Mediteranom.

SITUACIJA SVE GORA! Izrael zamrzao Hamasove račune u kriptovalutama

Nisu oni tamo samo zbog demonstracije sile ili zbog potencijalne podrške u evakuaciji stanovništva – rekao je Mekefri, koji je učestvovao u Zalivskom ratu i predvodio Južnu komandu SAD od 1994. do 1996. godine.

To je, kako je naznačio, njegova lična procena sukoba i „apsolutno nema šanse“ da će se bilo koji američki zvaničnik javno saglasiti da bi Amerika mogla da uđe u rat u Izraelu.

Kažem da, ako je postojanje države Izrael u pitanju, ako sirijska vojska interveniše ili ako Hezbolah počne da nadvladava Izraelce, po mom mišljenju, u tom trenutku, mi bismo razmotrili aktivnu intervenciju vazdušnim i pomorskim snagama – utvrdio je general dodajući da je malo verovatno da bi SAD u Izrael poslale trupe.

Upitan da li će se umešati i drugi saveznici SAD i Izraela, Mekefri je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju dok je samo Hamas direktno uključen.

Mislim da je faktor odvraćanja ono što Bajdenova administracija trenutno traži. Oni žele da budu sigurni da sirijska vojska i Hezbolah ne uđu u ovu borbu. Ako to urade, to će biti smrtonosna pretnja postojanju Izraela – rekao je general.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter