Izvor: Kurir.rs
06.11.2023 u 19:03
1

ŠAMARČINA KAKVU SAD NE PAMTE: Blinken u Ankari ko bos po trnju, a onda su ga propisno obrukali

Više desetina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade turskog Ministarstva spoljnih poslova u Ankari, optužujući SAD za saučesništvo u ubistvu palestinskih civila u Pojasu Gaze, u vreme dok je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa šefom turske diplomatije u toj zgradi.

„KRVAVI SUKOB PRETI DA IZBIJE U SAD“: Ovo bi moglo da zapali bure baruta na američkom tlu?!

Učesnici protesta mahali su turskim i palestinskim zastavama i nosili transparente protiv SAD i Izraela, prenosi AP navodeći da je reč o pripadnicima jedne islamističke grupe.

Policija je prethodno rasterala grupu studenata koji su marširali ka zgradi ministarstva i uzvikivali: „Blinkene ubico, gubi se iz Turske!“.

Ovo je drugi dan protesta protiv Blinkenove posete Turskoj.

Turska policija je u nedelju ispalila suzavac i upotrebila vodeni top dok je hiljade propalestinskih demonstranata pokušavalo da uđe u vazduhoplovnu bazu koju koriste američki vojnici na jugu Turske. Nekoliko stotina demonstranata marširalo je do američke ambasade u Ankari, uzvikujući: „Bog je veliki“.

Blinken je danas u Ankari razgovarao sa Fidanom o situaciji u Pojasu Gaze, ali nije zakazan njegov razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je kritikovao SAD zbog „neograničene podrške Izraelu“.

Erdogan je oštro kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije „zločinima protiv čovečnosti“ i rekavši da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom.

Turska je opozvala svog ambasadora u Izraelu, kako je navedeno, „zbog konsultacija“.

Blinken je prethodno posetio Izrael, Jordan, Zapadnu obalu, Kipar i Irak u okviru posete zemljama Bliskog istoka.

Blinken je izjavio sinoć, tokom nenajavljene posete Iraku, da američki zvaničnici rade na tome da se obezbedi pauza u borbama u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje talaca koje drži Hamas.

Koliko su odnosi Vašingtona i Ankare narušeni pokazuje i činjenica da je Blinkena u Ankari dočekao zamenik gradonačelnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠAMARČINA KAKVU SAD NE PAMTE: Blinken u Ankari ko bos po trnju, a onda su ga propisno obrukali”

  1. Molim vas lepo da mi objasnite sta vi mislite o tom susretu Blinkena i Erdogana? Pa oni su u
    NATO paktu zajedno ili ne?
    Kako to da zastupaju suprotne interese na Bliskom Istoku? Ja se samo pitam kako ce to do kraja ispasti? Na kraju ce istina pobediti, ne moze se trcati u dva suprotna pravca, pokazace se da Erdogan vise voli Gazu nego NATO, i da sedi na dve stolice…Erdogan igra neku novu igru, USA treba bazu u Turskoj, à Erdogan treba NATO zbog neceg drugog u svom interesu na kraju predstave videce se ko je koga zaludio. Zivi bili pa videli…

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter