Izvor: BSC HAPPY
14.02.2023 u 17:01
0

Sastanak iranskog i kineskog predsednika: Evo kakve poruke su razmenili Raisi i Si!

Tokom sastanka, predsednik Si je izrazio podršku Iranu da zaštiti svoj nacionalni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalno dostojanstvo i da se suprotstavi unilateralizmu i tiraniji.

Ističući da se strane sile protive pokušajima Irana da se meša u unutrašnje stvari Irana, koji štete bezbednosti i stabilnosti ove zemlje, Si Đinping je rekao da se nada da će dve zemlje nastaviti da podržavaju jedna drugu u kritičnim pitanjima.

Napominjući da su spremni da prodube konkretnu saradnju sa Iranom u oblastima kao što su trgovina, poljoprivreda, industrija i infrastrukturni objekti, predsednik Si je naveo da će Kina uvoziti više kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Irana.

Ističući da će Kina konstruktivno učestvovati u nastavku pregovora o ispunjavanju sveobuhvatnog iranskog nuklearnog sporazuma, predsednik Si je rekao da Kina podržava Iran da zaštiti svoja legitimna i zakonska prava i da će nastojati da se iransko nuklearno pitanje reši što je pre moguće.

„ŽIVIMO POD PRITISKOM BESKRAJNIH SANKCIJA“ Putin naglasio da Rusija hladne glave prolazi kroz sve

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da su kao dve nezavisne zemlje Iran i Kina razvile odnose zasnovane na duhu međusobnog poštovanja. Ističući da su dve zemlje iskreni strateški partneri zasnovani na međusobnom poverenju, Raisi je rekao da će Iran, bez obzira na to kako se menjaju međunarodni i regionalni ambijenti, odlučno produbljivati svoje sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom.

Raisi je objasnio da žele da se intenziviraju kontakti sa Kinom na svim nivoima, da se ispune sveobuhvatni planovi saradnje između dve zemlje, da više kineskih preduzeća ulaže u Iran i da više kineskih turista dolazi u Iran. Predsednik Irana je takođe cenio neutralan stav Kine o iranskom nuklearnom pitanju.

Nakon sastanka, dvojica lidera su pratili potpisivanje sporazuma o saradnji u oblastima kao što su poljoprivreda, trgovina, turizam, zaštita životne sredine, zdravstvo, pomoć u katastrofama, kultura i sport.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter