Izvor: RT
04.01.2024 u 22:27
0

ŠEFICA BANKE RUSIJE PROTIV ZAPADA: „Ubica sankcija“ se priprema za nove izazove

Nabiulina se složila s tim da su pred RF prepreke, ističući potrebu za spremnošću usled očekivane eskalacije zapadnih sankcija.

Mandat višegodišnje šefice Banke Rusije Elvire Nabiuline karakterišu spretni manevri i pohvalne fiskalne strategije, posebno tokom zapadnih sankcija kada je njena monetarna politika stabilizovala rusku ekonomiju.

Međutim, nedavno predviđanje Međunarodnog monetarnog fonda o rastu ruske privrede od 2,2 odsto, što je značajno povećanje u odnosu na prvobitnu prognozu od 0,7 odsto, podstiče na preispitivanje.

Pred njom su sve veći izazovi – pooštravanje sankcija, nestabilno tržište, oslabljena rublja i spiralna inflacija – tako da se nameće pitanje: da li će ona istrajati u obezbeđivanju finansijske otpornosti Kremlja, ili će unutrašnje nesuglasice i spoljni pritisci zahtevati promenu kursa?

U nedavnom intervjuu za RBK, Nabiulina se složila s tim da su pred Rusijom prepreke, ističući potrebu za spremnošću usled očekivane eskalacije zapadnih sankcija. Zamrzavanje i blokada rezervi centralne banke i sredstava ruskih investitora ocenjeni su kao bolne mere, a Nabiulina nije isključila mogućnost daljih sankcija Moskvi.

Dalje, otkrila je da će ruskoj centralnoj banci biti potrebno dva do tri meseca ili više da obezbedi stabilan pad inflacije pre nego što donese odluke o smanjenju kamatnih stopa, naglašavajući važnost sveobuhvatne analize indikatora koji karakterišu održivi pad inflacije.

„Dakle, biće određenih pitanja, ne možemo reći da smo sve izazove rešili. Ali imam prilično pozitivan pogled na razvoj finansijskog sektora i njegovu stabilnost“, istakla je šefica ruske centralne banke.

Njeno veliko iskustvo i decenijsko vođenje Banke Rusije daju joj za pravo da će se lako snalaziti u budućim ekonomskim izazovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter