Izvor: BSC Happy
10.04.2023 u 19:02
0

„SPREMNI ZA BORBU“: Kineska vojska kreće na Tajvan?

Kineska vojska je u ponedeljak objavila da je „spremna za borbu“ nakon što je završila trodnevne borbene vežbe velikih razmera oko Tajvana koje su simulirale zatvaranje ostrva kao odgovor na prošlonedeljno putovanje tajvanskog predsednika u SAD

Patrole borbene gotovosti bile su zamišljene kao upozorenje samoupravnom Tajvanu, za koji Kina tvrdi da je svoj, saopštila je ranije kineska vojska.

Kina obećava „snažne“ mere posle sastanka SAD i Tajvana

 – Trupe su spremne da se bore u svakom trenutku i mogu se boriti u bilo kom trenutku da odlučno razbiju bilo koji oblik ’tajvanske nezavisnosti‘ i pokušaje stranog mešanja – navodi se.

„BAHMUT JE NAŠ“: Rusi tvrde da drže više od 75 odsto grada!

Vežbe su bile slične onima koje je Kina izvela prošlog avgusta, kada je lansirala raketne udare na ciljeve u morima oko Tajvana u znak odmazde za posetu tadašnje predsednice Nensi Pelosi Tajvanu, ali su bile manje i manje ometajuće.

Vojni stručnjaci kažu da vežbe služe i kao zastrašivanje i kao prilika za kineske trupe da vežbaju zatvaranje Tajvana blokiranjem pomorskog i vazdušnog saobraćaja, što je važna strateška opcija koju bi kineska vojska mogla da iskoristi u slučaju da upotrebi vojnu silu da zauzme Tajvan.

Kineske akcije prate delikatnu misiju predsednika Cai Ing-vena da učvrsti sve opadajuće diplomatske saveze Tajvana u Centralnoj Americi i pojača njegovu podršku SAD, što je putovanje završeno osetljivim sastankom sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u Kaliforniji.

Delegacija američkog Kongresa takođe se sastala sa Cai tokom vikenda na Tajvanu nakon što se vratila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter