Izvor: HappyBSC
28.12.2022 u 16:38
0

SUD U POLJSKOJ NAREDIO KOMPANIJI IKEA: Vratite na posao radnika koji je kritikovao LGBT ideologiju

Sud u poljskom gradu Krakovu naredio je kompaniji IKEA da vrati na posao člana osoblja koji je otpušten jer je citirao Bibliju kako bi kritikovao LGBT zajednicu na internom forumu kompanije, presuđujući da je otkaz bio nezakonit i naložio kompaniji da plati troškove sudskog spora.

Švedski gigant IKEA odlučio da likvidira svoju rusku jedinicu

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pravni spor nastao je kao rezultat događaja koji su se dogodili 2019. kada je IKEA objavila pozitivan članak na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Odgovarajući na internom forumu, član osoblja, Januš Komenda, napisao je da je prihvatanje i podsticanje homoseksualizma i drugih devijacija nemoralno potkrepljujući svoje reči odlomcima iz Biblije koji istospolne odnose proglašavaju opscenim i nemoralnim.

Muškarac je službeno dobio otkaz zbog asocijalnog ponašanja i zbog gubitka poverenja svog poslodavca. Međutim, advokati iz poljskog pravnog instituta Ordo Iuris tvrdili su da je pravi razlog njegovog otkaza njegovo izražavanje katoličkih uvjrenja. Komenda je redovno ocenjivan kao dobar radnik koji je napredovao pa mu se čai plata povećavala, zato i nije bilo dokaza da je njegov poslodavac izgubio poverenje u njega.

Prema Ordu Iurisu, odluka kompanije IKEA prekršila je poljski ustav koji garantuje pravo na verska uverenja i izražavanje vere. Odlukom su prekršeni i poljski zakoni o radu koji zabranjuju diskriminaciju na temelju vere i uverenja, kao i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja štiti pravo na izražavanje duboko ukorenjenih verskih stavova.

Prema rečima Ordo Iurisa, način na koji je poslodavac postupio prema Komendi klasičan je primer diskriminacije hrišćana na radnom mestu. To je zato što je radnik bio prisiljen da prihvati tuđu ideologiju, a njegovo pravo da izrazi svoje stavove je negirano.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter