Izvor: RT Balkan
25.08.2023 u 14:49
0

„VENA“ RUSKA ARTILJERIJE RAZARA DO GROBA: Sve što niste znali o SAMOHODNOM MINOBACAČU 2C31

Širok spektar upotrebljive municije, uključujući i laserski vođene granate, uz napredan sistem upravljanja vatrom čine „venu“ izrazito ubojitim minobacačem.

RUSKA PVO BEZ GREŠKE: Oborene 42 ukrajinske bespilotne letelice iznad Krima

2S31 „vena“ je višenamenski samohodni top/minobacač, sposoban za amfibijske operacije, kog je dizajnirala i proizvodi kompanija „Motovilhinski zavodi“, sa sedištem u Permu.

Ova platforma nastala je kao rezultat unapređivanja artiljerijskih sredstava iz čuvene porodice minobacača „nona“ i jedno je od najnovijih oruđa ove vrste, koje ispuanjava zahteve armije, mornarice i mornaričke pešadije.

Takođe, predstavlja savremenu guseničnu alternativu sistemu 2S23 „nona-svk“, zasnovanog na oklopnom transporteru točkašu BTR-80.

Razvoj „vene“ započet je 1996, a prvi primerak je predstavljen javnosti već 1997. godine i to u Ujedinjenim Arapski Emiratima, za vreme međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme IDEKS.

Nakon višegodišnjih ispitivanja i evaluacije, u operativnu upotrebu Oružanih snaga Ruske Federacije uveden je 2010. godine. Pored ruske, od 2022. godine koristi ga i vojska Azerbejdžana, a postoje nepotvrđene informacije da je i Venecuela kupila nepoznat broj ovih samohodnih topova.

Osnovna namena 2S31 je pružanje vatrene podrške pešadijskim i oklopno-mehanizovanim jedinicama, u svrhu uništavanja oklopljenih i neoklopljenih, stacioniranih ili ciljeva u pokretu, minobacačkim ili direktnim dejstvom.

Visok nivo mobilnosti i amfibijske sposobnosti
Mobilna platforma ovog sistema je, u velikoj meri modifikovano, borbeno vozilo pešadije BMP-3, pa su tako uklonjena mesta za dva člana posade sa leve i desne strane vozača i njihovi prednji mitraljezi u kalibru 7.62h54 mm. Dvočlana kupola je zamenjena mnogo većom, opremljenom topom i drugim podsistemima, sa ravnim bokovima, odnosno zadnjom stranom i zakrivljenim prednjim delom.

Uklonjeni su svi otvori na krovu, a od zadnjih je zadržan samo levi, koji je smanjen i modifikovan da se otvara nadole. Takođe, napravljena su i dva otvora za dopunu municije sa desne strane i to jedan na trupu i drugi na kupoli. Zbog navedenih izmena, posadu čini četiri čoveka: vozač smešten u sredini prednjeg dela vozila, komandir i nišandžija u desnoj, tj. levoj strani kupole i poslužilac topa koji se tokom vožnje nalazi iza komandira.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter