Izvor: Tanjug
28.06.2023 u 16:19
0

DOK ŠVEĐANI PALE KURAN NA BAJRAM, TURSKOJ DAT ULTIMATUM: ŠVEDSKA mora u NATO

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je danas osudio odluku švedskih vlasti da daju dozvolu za organizovanje demonstracija ispred džamije u Stokholmu gde će biti pocepan i spaljen Kuran.

– Osuđujem gnusan čin počinjen u Švedskoj protiv naše Svete knjige, Kurana, prvog dana Kurban-bajrama – napisao je Fidan na Tviteru. On je dodao da je neprihvatljivo dozvoliti takve „antiislamske akcije, pod izgovorom slobode izražavanja“.

– Zatvarati oči pred takvim groznim postupcima, znači biti saučesnik – poručio je Fidan. Švedska policija je prethodno dala dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu, na kojima će, prema najavi organizatora, biti pocepan i spaljen Kuran.

UKRAJINA DOBIJA „NAJJAČE“ ORUŽJE PROTIV RATA: KANABIS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da je za 6. jul sazvao sastanak visokih zvaničnika Turske, Švedske i Finske kako bi pokušao da prevaziđe prigovore Ankare na pridruživanje Švedske tom vojnom savezu.

Sada je vreme da primimo Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a – rekao je Stoltenberg novinarima. Sastanak je poslednji pokušaj Stoltenberga da izdejstvuje da Švedska uđe u NATO na samitu Alijanse sledećeg meseca.

Ministri spoljnih poslova, šefovi obaveštajnih službi i savetnici za bezbednost Turske, Švedske i Finske, koja se u aprilu pridružila NATO-u, učestvovaće u pregovorima u Briselu. Za pridruživanje NATO-u potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica. Turska optužuje Švedsku da je previše blaga prema grupama koje Ankara optužuje da predstavljaju bezbednosnu pretnju, a među kojima su i militantne kurdske grupe i osobe povezane sa pokušajem puča u Turskoj 2016. godine.

PASOŠ PRIGOŽINOVOG DVOJNIKA: Hteo da izvrši napad u LITVANIJI?

Mađarska, takođe, odlaže odobrenje na kandidaturu Švedske za priključenje NATO-u, a do sada nije jasno objasnila svoje razloge za zabrinutost. Zvaničnici NATO-a očekuju da će Mađarska odobriti ulazak Švedske čim Turska odustane od protivljenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter