Izvor: BSC Happy
20.06.2023 u 17:59
0

UDAR NA KURDE: TURCI ubili dva visoka ZVANIČNIKA DRONOM?

Dvojica lokalnih civilnih zvaničnika i njihov vozač ubijeni su u utorak na severoistoku Sirije pod kontrolom Kurda kada je njihov automobil gađan turskim dronom, saopštile su regionalne kurdske vlasti.

U saopštenju, oni su naveli imena mrtvih: Lusra Derviš, kopredsjedavajući Administrativnog veća kantona Kamišli; Liman Šaviš, savetnik autonomne administracije koju predvode Kurdi, i njihov vozač. Dervišova zamenica Gabi Šamun je ranjena. Kurdski medicinski izvori i bezbednosni izvor rekli su da je turski dron gađao njihov automobil u selu Tal Šair na severoistoku Sirije. Tursko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Turski državni mediji su u utorak citirali bezbednosne izvore koji kažu da je turska obaveštajna agencija MIT „neutralisala“ jednu visoku osobu u kurdskim IPG, ili Jedinicama za zaštitu naroda, u oblasti Tal Rifaat nekih 27 km severozapadno od Tal Šaira. On je nazvao Ridvan Ulugana i rekao da je bio aktivan u operacijama usmjerenim na tursku vojsku. Nije navedeno da je bilo ubijenih civila, niti se pominje Tal Shaeer. Turska se žestoko protivi IPG i autonomnoj zoni koju predvode Kurdi na severoistoku Sirije, optužujući ih za veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju su Ankara, Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom grupom.

LOV NA LEOPARDE: Evo koliko je novca dobio „RUSKI LOVAC“ za uništenje TENKA

Zvaničnici IPG-a su rekli da ona deluje odvojeno od PKK. Turska je koristila kopnenu artiljeriju i bespilotne bespilotne letelice za gađanje kurdskih militanata, uključujući i prošlu nedelju. To je izazvalo tenzije sa Sjedinjenim Državama, koje su se udružile sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), na čelu sa IPG, u borbi protiv Islamske države u Siriji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter