Izvor: Tanjug
11.12.2022 u 18:09
0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa ruskim i ukrajinskim kolegom o promenama sporazuma o izvozu žita na Crno more!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o promenama sporazuma o izvozu žita na Crno more, kako bi obe strane povećale izvoz.

Zelenski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je sa Erdoganom „razgovarao o daljem radu i mogućem povećanju žitnog izvoza“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako navodi Rojters, Moskva traži veće garancije za sopstveni izvoz hrane i đubriva, dok Kijev želi da se sporazum proširi kako bi se povećao broj ukrajinskih luka koje bi učestvovale u izvozu.

Tursko predsedništvo je saopštilo da je Erdogan pozvao Putina na brzi prekid sukoba u Ukrajini i rekao da bi Moskva mogla da počne da radi na izvozu više prehrambenih proizvoda i robe kroz crnomorski žitni koridor.

“Dogovor zahteva uklanjanje prepreka za odgovarajuće snabdevanje đubrivom iz Rusije radi ispunjavanja zahteva zemalja kojima je ono najviše potrebno“, saopšeno je danas iz Kremlja.

PREDSEDNIK FINSKE SAOPŠTIO: Moramo da nastavimo da sarađujemo sa Rusijom

U tom saopštenju se navodi da su Erdogan i Putin razgovarali i o ruskom predlogu za stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj za izvoz ruskog prirodnog gasa, što je ideja koju je Putin predložio u oktobru kao način da se preusmere zalihe gasa iz ruskog gasovoda Severni tok oštećenog u septembarskim eksplozijama ka Evropi. Putin i Erdogan su takođe razgovarali rešavanju situacije u Siriji u kontekstu poštovanja odredbi rusko-turskog memoranduma o razumevanju potpisanog 2019.

Rusija je pozvala Ujedinjene nacije da podstaknu Zapad da ukine neke sankcije, kako bi se osiguralo da Moskva može slobodno da izvozi svoje đubrivo i poljoprivredne proizvode, što predstavlja deo crnomorskog sporazuma o žitu za koji Moskva kaže da nije sproveden.

Rojters podseća da su Ukrajina i Rusija među najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima žitarica, a da je blokada ukrajinskih luka nakon početka sukoba pretila da izazove globalnu krizu sa hranom, što je izbegnuto sporazumom o izvozu žitarica crnim morem, u kojem su posredovale Turska i UN.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter