Izvor: BSC Happy
09.04.2024 u 07:28
0

U MESKIKU GORI ZGRADA VLADE: Prvi snimci velikih nereda, najmanje deset automobila u plamenu (VIDEO)

Demonstranti na jugu Meksika zapalili su zgradu državne vlade i zapalili najmanje desetak automobila.

Demonstranti traže odgovore u slučaju 43 studenta seoskog učiteljskog fakulteta koji su nestali 2014. godine.

Demonstranti u gradu Čilpansingu na jugu Meksika su danas zapalili zgradu regionalne vlade i više desetina vozila izražavajući nezadovoljstvo zato što još nema odgovora u slučaju 43 studenta koji su nestali i najverovatnije ubijeni od strane lokalnih narko bandi 2014. godine.

Još jedan student sa istog Univerziteta ubijen je u martu u sukobu sa policijom u gradu Čilpansingu, glavnom gradu pacifičke države Gerero, koji je u poslednje vreme pogođen nasiljem.

Slike sa protesta pokazuju da je najmanje desetak vozila zahvaćeno plamenom isto kao i zgrada regionalne vlade u kojoj se nalazi kancelarija guvernera, koja je tada i opljačkana.

Vlada države Gerero je u saopštenju navela da „žali i osuđuje nasilna dešavanja“. Vlada je navela da je državni sekretar za unutrašnje poslove podneo ostavku posle martovskog sukoba sa studentima. Policajci koji su umešani su pod istragom povodom smrti studenta.

Studenti lokalnog učiteljskog koledža Ajocinapa, koji se nalazi na periferiji Čilpansinga, poznati su po svojim nasilnim protestima, koji često uključuju otmicu autobusa i kamiona za dostavu.

U martu su demonstranti u savezu sa fakultetom zauzeli kamionet i njime provalili drvena vrata Nacionalne palate u Meksiko Sitiju, pre nego što su ih odbili agenti obezbeđenja.

Demonstracije su, kao i mnogih ranijih puta, bile sazvane u znak protesta zbog otmice i ubistva 43 studenta pre jedne decenije. Masovni nestanak ostaje jedan od najzloglasnijih slučajeva kršenja ljudskih prava u Meksiku.

Grupu studenata 2014. godine je napala lokalna policija u južnom gradu Iguala, takođe u državi Gerero, koja ih je onda predala lokalnoj narko-bandi koja ih je najverovatnija ubila i spalila njihova tela. Od napada identifikovana su samo tri mrtva.

Nakon prvobitnog zataškavanja, prošle godine je vladina komisija za istinu zaključila da su lokalne, državne i savezne vlasti bile u dosluhu sa bandom da ubiju studente u, kako je nazvala, „državnim zločinom“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter